Wojciech Modest Amaro o połączeniu natury i nauki w swojej kuchni - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Wojciech Modest Amaro o połączeniu natury i nauki w swojej kuchni

„Każda kuchnia, z którą się zetknąłem, nauczyła mnie czegoś innego” – mówi znany
i ceniony restaurator – Wojciech Modest Amaro, właściciel Atelier Amaro.

 

Remigiusz Zagraba: Eksperymentuje Pan ze smakami, kreuje swoje własne kompozycje kulinarne. Jaka jest  kuchnia, której jest Pan twórcą?

Wojciech Modest Amaro: Natura spotyka się z nauką – to moje motto. Natura, jako główna inspiracja i nauka, rozumiana jako wiedza nabyta drogą studiów i praktyki. To, wraz z Kalendarzem Natury, tworzy podstawę mojej kuchni. Polskie micro-sezonowe produkty w autorskiej odsłonie...

R.Z.: W Atelier prezentuje Pan polską kuchnię. Jakie potrawy mięsne można skosztować w restauracji?

W.M.A.: Korzystamy oczywiście z dziczyzny, ale również polskiej jagnięciny, drobiu i wołowiny. Sezonowość nakazuje również sięgnąć po gęsinę czy kaczki, również tą dziką wersję.

R.Z.: Atelier Amaro to restauracja na światowym poziomie. Od 2013 r. utrzymuje gwiazdkę Michelin. Co wpłynęło na ten sukces?

W.M.A.: Myślę, że konsekwencja i wizja, którą miałem, by zmierzyć się z kuchnią polską, ale w takiej formie, jaka mnie odpowiada i przychodzi mi do głowy. To znaczy, że tworzenie kreatywnych innowacyjnych dań, w oparciu o polskie produkty, zwróciło uwagę inspektorów i ogłaszając przyznanie gwiazdki nadmienili, że to "za wykorzystanie zapomnianych produktów w unikalnej odsłonie". Podstawą była wieloletnia nauka za granicą i poznanie wielu technik. Każda kuchnia, z którą się zetknąłem, nauczyła mnie czegoś innego…

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.