Współpraca Australii z Japonią, czyli zapotrzebowanie na mięso owcze i wołowinę - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Współpraca Australii z Japonią, czyli zapotrzebowanie na mięso owcze i wołowinę

Jak informuje FAMMU/FAPA, w 2014 r. dostawy australijskiej wołowiny do Japonii zwiększyły się zaledwie o 2% do 293,8 tys. ton. Ta niewielka dynamika wzrostu była dużo mniejsza, jeśli się ją porówna z 17% (do 1,29 mln ton) skokiem wywozu ogółem tego gatunku mięsa z Australii zanotowanym w 2014 r. Na wzrost eksportu w tym kierunku wpłynął przede wszystkim zwiększony popyt w ostatnich sześciu miesiącach minionego roku, redukcja podaży wołowiny na rynku amerykańskim oraz wyższy poziom produkcji na Antypodach. W 2014 r. udział Japonii w eksporcie wołowiny z Australii obniżył się o cztery punkty procentowe do 23%. W 2015 r. dostawy mięsa wołowego z Australii do Japonii będą prawdopodobnie nieznacznie mniejsze, o czym zadecyduje spadek produkcji wołowiny na tym rynku. Dla porównania w 2014 r. zwiększył się znacząco wywóz mięsa jagnięcego z Australii na Wyspy Japońskie. W minionym roku Australijczycy wysłali w tym kierunku 10,1 tys. ton jagnięciny, tj. o 32% więcej niż rok wcześniej. Japonia jest dla Australii stosunkowo małym rynkiem zbytu na jagnięcinę, posiadającym jednak stałą grupę odbiorców. Wzrost dostaw w 2014 r. był wynikiem zwiększonej produkcji na Antypodach, wzrostu gospodarczego w Japonii oraz odbudowy turystyki w regionie Hokkaido, będącym najważniejszym centrum konsumpcji mięsa owczego w tym kraju. W 2014 r. do Japonii trafiło także 5,1 tys. ton baraniny z Australii, tj. o 35% więcej niż przed rokiem.

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.