W pierwszym tygodniu maja 2015 r. odnotowano spadek krajowych cen trzody chlewnej, bydła i indyków oraz półtusz wieprzowych i ćwierci wołowych. Nastąpił natomiast wzrost cen kurcząt i tuszek drobiowych.
Ceny zakupu żywca
W dniach 4–10.05.2015 r. zakłady mięsne w Polsce objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy przeciętnie po 4,15 zł/kg, o 4,5% taniej niż w poprzednim tygodniu. Ten rodzaj żywca był również o 6% tańszy niż miesiąc wcześniej i o 19% tańszy niż przed rokiem.
Przeciętna cena zakupu świń rzeźnych w UE w dniach 4–10.05.2015 r. (według Komisji Europejskiej) ukształtowała się na poziomie 141,00 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była o 2,4% niż- sza niż w poprzednim tygodniu oraz o 14% niższa niż przed rokiem. Cena krajowa żywca wieprzowego klasy E w przeliczeniu na walutę unijną (137,24 EUR/100 kg) była wyż- sza niż w Holandii, Belgii, we Francji i w Danii, ale niższa niż w pozostałych krajach UE.
Żywiec wołowy w Polsce w pierwszym tygodniu maja 2015 r. (według danych ZSRIR MRiRW) kupowano średnio po 6,06 zł/kg, 1 gr/kg taniej niż tydzień wcześniej, ale o 1 gr/kg drożej niż przed miesiącem. Jednocześnie żywiec wołowy był o 2% droższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Przeciętna unijna cena zakupu bydła rzeźnego w dniach 4–10.05.2015 r. wyniosła 380,92 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy R3 i była o 1% niższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 1% wyższa niż przed rokiem. Cena krajowa żywca wołowego klasy R3 wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 318,91 EUR/100 kg.
W dniach 4–10.05.2015 r. krajowe zakłady drobiarskie skupowały kurczęta brojlery średnio po 3,31 zł/kg, o 1% drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 6% taniej niż miesiąc wcześniej i o 8% taniej niż przed rokiem. Za indyki zakłady płaciły przeciętnie 5,83 zł/kg wobec 5,86 zł/kg tydzień wcześniej. Jednocześnie indyki były o 1% tańsze niż przed miesiącem, ale o 3% droższe niż przed rokiem.
Ceny prosiąt na targowiskach
W omawianym tygodniu na krajowych targowiskach za 1 prosię płacono średnio 163 zł, o 1% mniej niż w poprzednim tygodniu i niż przed miesiącem. Cena ta była także o 8% niższa niż w porównywalnym okresie 2014 r.
Krajowe ceny zbytu mięsa
Półtusze wieprzowe w dniach 4–10.05. 2015 r. zbywano przeciętnie po 6,16 zł/kg, o 3,5% taniej niż w poprzednim tygodniu, o 3% taniej niż miesiąc wcześniej i o 16% taniej niż przed rokiem.
Średnia cena zbytu kompensowanych ćwierćtusz wołowych ukształtowała się na poziomie 12,18 zł/kg i była o 4 gr/kg niższa niż tydzień wcześniej, ale o 1 gr/kg wyższa niż przed miesiącem. Cena ćwierci wołowych była o 1% wyższa niż przed rokiem.
Tuszki kurcząt w omawianym tygodniu sprzedawano przeciętnie po 4,89 zł/kg, o 3% drożej niż w poprzednim tygodniu, ale o 10% taniej niż przed miesiącem i o 9% taniej niż rok wcześniej. Tuszki indyków zbywano średnio po 9,18 zł/kg, o 5% dro- żej niż tydzień wcześniej. Cena zbytu tuszek indyczych była również o 4% wyższa niż przed miesiącem i o 5% wyższa niż przed rokiem.
Źródło: Agencja Rynku Rolnego