Metoda wędzenia produktów mięsnych w wędzarniach i komorach wędzarniczych jest stosowana od lat w branży mięsnej. Unijne przepisy wprowadzają producentów w nową rzeczywistość – radykalne obniżenie poziomu benzo(a)pirenu w wyrobach mięsnych do 2 mikrogramów na kilogram. Alternatywnym rozwiązaniem jest metoda płynnego wędzenia przy użyciu atomizerów AutomaTech.
Zasada działania, oparta jest na stworzeniu aerozolu preparatu dymowego z powietrzem i podawaniu do komory wędzarniczo-parzelnej magistralą wykonaną z rur kwasoodpornych. Modyfikacją natomiast jest zastosowanie dyszy o większym współczynniku atomizacji. Poprawia to znacznie efekt wędzenia.
W urządzeniu można stosować różnego typu preparaty, zaczynając oczywiście od preparatu MSV, który jest najlepszą ekstrakcją.
Metoda wędzenia wykorzystywana jest przez wiele zakładów przetwórstwa mięsnego, drobiarskiego i rybnego w całym kraju i zagranicą.
Zastosowanie metody atomizacji w procesie obróbki termicznej pozwala na uzyskanie znakomitych efektów, takich jak np.:
- skrócenie czasu obróbki
- zmniejszenie ubytków
- wyrównanie koloru wyrobu
- zmniejszenie zużycia środków myjących
- brak emisji dymu do środowiska
- wykluczenie dymogeneratorów w procesie technologicznym
- zautomatyzowanie i uproszczenie procesu technologicznego
- brak brudnych stref produkcyjnych
- znaczne zmniejszenie przestrzeni magazynowej
Proponowane urządzenia są najnowszą wersją popularnej konstrukcji używanej od wielu lat w przemyśle spożywczym. Atomizer typ AU 16.a i AU 18.a jest urządzeniem automatycznym, połączonym ze sterownikiem komory. Układem atomizera steruje własny sterownik PLC. Całość urządzenia jest wykonana w obudowie kwasoodpornej i umieszczona na stojaku przystosowanym do postawienia kanistra z preparatem dymowym.
Wieloletnie doświadczenie oraz profesjonalizm naszych pracowników pozwala nam na ustatysfakcjonowanie najbardziej wymagających klientów. Zapraszamy do bliższego zapoznania się z ofertą naszej firmy.