W grudniu 2021 r. przedstawiciele organizacji zrzeszonych w European Livestock Voice zaprosili p. Timmermansa do odwiedzenia gospodarstwa zajmującego się produkcją mleka i wołowiny, które znajduje się w belgijskim regionie - Walonii. Wizyta ta zorganizowana została we współpracy z lokalnym stowarzyszeniem rolnym Union FWA i była doskonałą okazją dla wiceprzewodniczącego Timmermansa, żeby nawiązać bezpośredni i otwarty dialog z przedstawicielami sektora hodowlanego na temat celów Zielonego Ładu. Był to także pierwszy krok w stronę dialogu nastawionego na działania między wykonawczym wiceprzewodniczącym Komisji i unijnymi przedstawicielami łańcucha wartości sektora hodowlanego na temat przyszłości strategii „Od pola do stołu”.
Europejski sektor hodowlany od wielu już lat inwestował w celu wprowadzenia ulepszeń i udało mu się to osiągnąć w wielu obszarach. Najlepsze standardy w zakresie zdrowia zwierząt i ich dobrostanu przy jednym z najniższych poziomów emisji; wysokie standardy środowiskowe - sektor nie unika zaangażowania się w nowe projekty, aby spełnić rosnące wymagania. Wszyscy przedstawiciele europejskiego sektora hodowlanego zgadzają się, że należy zrobić więcej, aby sprostać w wyzwaniom w zakresie społecznym, środowiskowym czy dobrostanu zwierząt. Ale nie wolno o nikim zapominać.
Sektor hodowlany wzywa do spójnego i koherentnego podejścia. Jak pokazały debaty wokół strategii „Od pola do stołu”, wciąż trzeba odpowiedzieć na wiele pytań, żeby mieć pewność, że działania podejmowane w UE w zakresie klimatu i środowiska nie prowadzą do szkód w innym miejscu globu. Bardzo ważnym dla sektora hodowlanego jest to, aby mógł on inwestować w narzędzia i metody produkcji, które będą dopasowane do tej niezwykłej sytuacji. W tej chwili na poziomie unijnym jest rozważanych wiele ciekawych propozycji, m.in. na temat rolnictwa węglowego, oznaczania dobrostanu zwierząt czy zmian w obecnej polityce UE w celu zachęcania do stosowania nowych rozwiązań w produkcji zwierzęcej, aby móc mierzyć się z ambitnymi celami europejskiego Zielonego Ładu czy strategii „Od pola do stołu”. W tych dyskusjach sektor hodowlany musi być kluczowym partnerem. Unijni hodowcy muszą nadal mieć możliwość i zdolność do podejmowania działań na rzecz zrównoważoności.
Przedstawiciele 12 stowarzyszeń sektorowych zrzeszających hodowców, specjalistów w zakresie zdrowia zwierząt, producentów pasz i specjalistycznych pokarmów dla zwierząt, rolników, spółdzielnie rolnicze, producentów mleka i drobiu, przetwórców mięsa, producentów foie gras, rmy zajmujące się handlem żywcem, skórami czy futrem - połączyli siły, wierząc, że wspólnie mogą podjąć ambitne działania i osiągnąć unijne cele. Oczywistym jest, że zobowiązania, które trzeba podjąć, aby zrealizować ww. cele muszą być przedmiotem dwustronnego porozumienia. Koniecznym jest zadbanie o spójność unijnych polityk oraz o środki wsparcia, należy także znaleźć równowagę między obciążeniami wynikającymi ze zmian, a które spadną na producentów pierwotnych, sprzedawców oraz konsumentów.
To w tym duchu i w celu znalezienia rozwiązań zorganizowano „okrągły stół”, przy którym usiedli przedstawiciele łańcucha wartości sektora hodowlanego oraz wykonawczy wiceprzewodniczący Komisji, p. Timmermans po wizycie w gospodarstwie p. François- Huberta i Stéphane’a Van Eycków.
Komentując spotkanie w imieniu European Livestock Voice, p. Brithe Steenderg powiedziała: „Ponieważ Komisja pracuje teraz nad konkretnymi propozycjami, aby wprowadzić w życie strategię „Od pola do stołu”, to ta otwarta rozmowa jest ważnym krokiem do tego, aby głos przedstawicieli sektora hodowlanego był słyszany w tej szerokiej debacie dotyczącej zrównoważoności systemów żywnościowych. Z radością przyjmujemy gotowość wykonawczego wiceprzewodniczącego Komisji, p. Timmermansa, do pojawienia się „na naszym terenie” i mamy nadzieję, że ta aktywna dyskusja będzie kontynuowana w przyszłym roku, dzięki czemu uda się osiągnąć zrównoważone i korzystne dla wszystkich zaangażowanych stron porozumienie”.
Na zakończenie tego spotkania p. Timmermans powiedział: „W naszych wysiłkach pozwalających się zmierzyć z kryzysem klimatycznym, rolnictwo z bycia częścią problemu musi stać się częścią rozwiązania. Zasadniczo Wspólna Polityka Rolna ma pomóc rolnikom na drodze we właściwym kierunku. Jeśli chodzi o sektor hodowlany, to proponowane rozwiązania muszą skupiać się na ograniczaniu emisji i tworzeniu zrównoważonego sektora. Aby wyżywić w przyszłości 10 miliardów ludzi, świat potrzebuje zrównoważonego przemysłu hodowlanego”.
Informacje o European Livestock Voice
European Livestock Voice to grupa zrzeszająca wiele podmiotów mających podobne poglądy na temat łańcucha żywnościowego produkcji zwierzęcej. Strony te postanowiły po raz pierwszy połączyć siły, by przywrócić równowagę w debacie publicznej na temat sektora, ponieważ odgrywa on pierwszoplanową rolę w bogatej spuściźnie i przyszłości Europy. Grupa reprezentuje różne sektory, od podmiotów zajmujących się zdrowiem zwierząt, poprzez producentów pasz, aż po hodowców. Jej celem jest uświadomienie opinii publicznej wartości społecznej produkcji zwierząt gospodarskich oraz jej wkładu w mierzenie się z wyzwaniami na świecie. W związku z tym grupa dostarcza narracji, która jest alternatywą dla dominującego obecnie dyskursu.
•AnimalhealthEurope – Europejscy wytwórcy weterynaryjnych produktów leczniczych, szczepionek oraz innych produktów zdrowotnych dla zwierząt.
•Avec - Europejski sektor mięsa drobiowego.
•Clitravi – Europejska branża przetwórstwa mięsa.
•Copa i Cogeca – Europejscy rolnicy i Europejskie spółdzielnie rolnicze. •COTANCE – Europejski przemysł skórzany.
EDA – Europejskie Stowarzyszenie Mleczarskie
EFFAB – Europejskie Forum Hodowców Zwierząt Gospodarskich •Euro Foie Gras - Europejska branża produkcji foie gras.
•FEFAC - Europejscy producenci pasz.
•FEFANA – Europejski sektor składników pasz specjalnych i mieszanek paszowych. •FUR EUROPE – Europejska branża zwierząt futerkowych.
UECBV – Europejscy hodowcy zwierząt gospodarskich i producenci wyrobów mięsnych.
W celu uzyskania dalszych informacji prosimy o kontakt:
Jean-Baptiste Boucher jean-baptiste.boucher@copa-cogeca.eu +32 (0) 474 840 836
Clare Carlisle c.carlisle@animalhealtheurope.eu +32 (0) 474 38 87 11