Wywiadu dla Portalu FirmyMiesne.pl udzielił Marcin Łazicki - Dyrektor Działu Chłodnictwa Elektronika SA – Technika Chłodnicza
Portal FirmyMiesne.pl - Na co zwrócić uwagę przy doborze agregatu w zakładzie mięsnym?
Marcin Łazicki: Oczywiście na samym początku należy zwrócić uwagę na poprawne sporządzenie bilansu cieplnego, który jest podstawą do prawidłowego doboru agregatu lub sprężarki. Biorąc pod uwagę ostatnie lata i temperatury panujące w Polsce, urządzenie należy dobierać na zdecydowanie wyższe temperatury otoczenia niż do tej pory. Wyznacznikiem powinna być temperatura otoczenia na poziomie 32 stopnie C, a skraplacz musi zapewnić bezawaryjną pracę jednostki chłodniczej nawet przy temperaturze na poziomie 38 stopni C.
Pozostałe wyznaczniki to:
* zakres pracy agregatu/sprężarki: w zależności od rodzaju pracy pomieszczenia chłodzonego – mroźnia lub komora składowa,
* koszty eksploatacji: pobór mocy elektrycznej przez sprężarkę, wentylatory skraplacza, grzałkę karteru (czas jej pracy),
* wyposażenie tj. regulacja wydajności chłodniczej, prędkości obrotowej wentylatorów skraplaczy, odciążenia rozruchu itp.
Czy ten sam agregat chłodniczy można zastosować do chłodni w zakładzie mięsnym lub do sklepu mięsnego?
Generalnie można odpowiedzieć, że tak. Należy jednak pamiętać, że chłodnia i sklep mięsny mają różne reżimy pracy. Jeżeli np. sklep ma dużo rozproszonych mebli chłodniczych
o zróżnicowanej wydajności chłodniczej, warto zastosować agregat o zmiennej wydajności chłodniczej np. typ ZXDE firmy Copeland. Dodatkowym atutem takiego agregatu jest obudowa, która powoduje, że urządzenie jest bezpieczne i ciche, co jest bardzo istotne w warunkach zabudowy miejskiej. Najczęściej właśnie lokalizacja sklepu czy chłodni wymusza montaż agregatów w obudowie: wyciszonych, bezpiecznych i estetycznych.
Co posiadają agregaty chłodnicze bardzo dobrej jakości, czego nie mają standardowe agregaty?Czym różnią się dzisiejsze agregaty od dawnych?
Jeżeli mówimy o agregatach z tzw „wyższej półki”, to praktycznie każdy z nich jest już
w zabudowie i swoim wyglądem bardziej przypomina jednostkę zewnętrzną klimatyzatora niż znany nam wszystkim agregat skraplający sprzed kilku lat. Konstruktorzy projektujący nowe rozwiązania agregatów zwracają obecnie głównie uwagę na trzy elementy:
* energooszczędność – każde z nowoczesnych urządzeń ma sterownik zarządzający jego pracą – sprężarką, grzałką karteru i wentylatorem skraplacza. Ważne jest dostosowanie parametru ciśnienia skraplania w stosunku do aktualnej temperatury otoczenia, tak aby zoptymalizować pobór energii elektrycznej przez urządzenie,
* poziom głośności / ekologia – praktycznie wszystkie nowoczesne urządzenia chłodnicze mają skraplacze o głośności nie przekraczającej 40 dB, co spełnia normy w zakresie poziomu ciśnienia akustycznego obowiązujące w Polsce. Konstrukcje skraplacza ograniczają napełnienie czynnikiem chłodniczym całej instalacji, co w pewnym zakresie ogranicza koszt inwestycji w nowe urządzenia, a w przypadku powstania nieszczelności - obniża koszt usunięcia usterki.
* mają być przyjazne dla użytkownika i instalatora – nowoczesny agregat jest wyposażony praktycznie we wszystkie komponenty instalacji chłodniczej oprócz zaworu rozprężnego
i elektromagnetycznego. Posiada wszystkie potrzebne pozostałe elementy jak: presostaty, filtr odwadniacz, szkło wzierne, komponenty elektryczne, a w zależności od wersji, także regulator obrotów wentylatora skraplacza, odolejacz, akumulator ssania itp. Jest prosty w montażu, obsłudze i serwisie.
Z powyższych powodów bardzo często nowoczesne rozwiązania dla instalacji chłodniczych, przy pierwszych porównaniach okazują się droższe od tradycyjnych. Dopiero dokładne porównanie wyposażenia urządzeń, kosztów jego eksploatacji, żywotności - daje nam prawdziwy obraz, w co naprawdę warto zainwestować.
Jakie jest zainteresowanie agregatami chłodniczymi dzisiaj w porównaniu do przeszłości?
Wydaje się, że zainteresowanie agregatami skraplającymi nie maleje. Praktycznie są to dalej jedyne urządzenia zasilające instalacje chłodnicze o wydajności do 20 kW. Przeżywają również swój renesans w obiektach o większej wydajności, gdzie inwestor czasem rezygnuje z urządzenia wielosprężarkowego na korzyść kilku nowoczesnych agregatów skraplających.
Jeśli chcielibyśmy przygotować w pełni wyposażoną chłodnię o powierzchni 100 metrów kwadratowych przy zakładzie mięsnym, to co powinna ona zawierać/jakie urządzenia należy zastosować?
Ograniczając wypowiedź tylko do urządzeń chłodniczych – jeżeli decydujemy się na agregat skraplający z „wysokiej półki”, to instalację chłodniczą należy doposażyć w: zawór rozprężny, zawór elektromagnetyczny, chłodnicę powietrza, sterownik komorowy z zabezpieczeniem elementów elektrycznych chłodnicy powietrza (grzałki oraz wentylatory).
W przypadku standardowego agregatu skraplającego, w zależności od producenta i zakresu wyposażenia, należy zastosować:
* agregat z presostatem wysokiego / niskiego ciśnienia, regulatorem obrotów wentylatora, grzałką karteru,
* tablicą elektryczną sterująco – zabezpieczającą prace ww. agregatu,
* komponenty instalacji chłodniczej: szkło wzierne, filtr odwadniacz, zawór elektromagnetyczny, zawór rozprężny,
* chłodnicę powietrza,
* sterownik komorowy z zabezpieczeniem elementów elektrycznych chłodnicy powietrza – grzałki oraz wentylatory ,
* monitoring - w celu zapewnienia bezpieczeństwa towaru przechowywanego w chłodni oraz stałego nadzoru nad pracą zamontowanych w niej urządzeń.