Agregaty chłodnicze w zakładach mięsnych - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Agregaty chłodnicze w zakładach mięsnych

Wywiadu dla Portalu FirmyMiesne.pl udzielił  Marcin Łazicki - Dyrektor Działu Chłodnictwa Elektronika SA – Technika Chłodnicza

Portal FirmyMiesne.pl - Na co zwrócić uwagę przy doborze agregatu w zakładzie mięsnym?

Marcin Łazicki: Oczywiście na samym początku należy zwrócić uwagę na poprawne sporządzenie bilansu cieplnego, który jest podstawą do prawidłowego doboru agregatu lub sprężarki. Biorąc pod uwagę ostatnie lata i temperatury panujące w Polsce, urządzenie należy dobierać na zdecydowanie wyższe temperatury otoczenia niż do tej pory. Wyznacznikiem powinna być temperatura otoczenia na poziomie 32 stopnie C, a skraplacz musi zapewnić bezawaryjną pracę jednostki chłodniczej nawet przy temperaturze na poziomie 38 stopni C.

 Pozostałe wyznaczniki to:

* zakres pracy agregatu/sprężarki:  w zależności od rodzaju pracy pomieszczenia chłodzonego – mroźnia lub komora składowa,

* koszty eksploatacji: pobór mocy elektrycznej przez sprężarkę, wentylatory skraplacza, grzałkę karteru (czas jej pracy),

* wyposażenie tj. regulacja wydajności chłodniczej, prędkości obrotowej wentylatorów skraplaczy, odciążenia rozruchu itp.   

Czy ten sam agregat chłodniczy można zastosować do chłodni w zakładzie mięsnym lub do sklepu mięsnego?

Generalnie można odpowiedzieć, że tak. Należy jednak pamiętać, że chłodnia i sklep mięsny mają różne reżimy pracy. Jeżeli np. sklep ma dużo rozproszonych mebli chłodniczych
o zróżnicowanej wydajności chłodniczej, warto zastosować agregat o zmiennej wydajności chłodniczej np. typ ZXDE firmy Copeland.  Dodatkowym atutem takiego agregatu jest obudowa, która powoduje, że urządzenie jest bezpieczne i ciche, co jest bardzo istotne w warunkach zabudowy miejskiej. Najczęściej właśnie lokalizacja sklepu czy chłodni wymusza montaż agregatów w obudowie: wyciszonych, bezpiecznych i estetycznych.

Co posiadają agregaty chłodnicze bardzo dobrej jakości, czego nie mają standardowe agregaty?Czym różnią się dzisiejsze agregaty od dawnych?

Jeżeli mówimy o agregatach z tzw „wyższej półki”, to praktycznie każdy z nich jest już
w zabudowie i swoim wyglądem bardziej przypomina jednostkę zewnętrzną klimatyzatora niż znany nam wszystkim agregat skraplający sprzed kilku lat. Konstruktorzy projektujący nowe rozwiązania agregatów zwracają obecnie głównie uwagę na trzy elementy:

* energooszczędność – każde z nowoczesnych urządzeń ma sterownik zarządzający jego pracą – sprężarką, grzałką karteru i wentylatorem skraplacza. Ważne jest dostosowanie parametru ciśnienia skraplania w stosunku do aktualnej temperatury otoczenia, tak aby zoptymalizować pobór energii elektrycznej przez urządzenie,

* poziom głośności / ekologia –  praktycznie wszystkie nowoczesne urządzenia chłodnicze mają skraplacze o głośności nie przekraczającej 40 dB, co spełnia normy w zakresie poziomu ciśnienia akustycznego obowiązujące w Polsce. Konstrukcje skraplacza ograniczają napełnienie czynnikiem chłodniczym całej instalacji, co w pewnym zakresie ogranicza koszt inwestycji w nowe urządzenia, a w przypadku powstania nieszczelności  -   obniża koszt usunięcia usterki.

* mają być przyjazne dla użytkownika i instalatora – nowoczesny agregat jest wyposażony praktycznie we wszystkie komponenty instalacji chłodniczej oprócz zaworu rozprężnego
i elektromagnetycznego. Posiada wszystkie potrzebne pozostałe elementy jak: presostaty, filtr odwadniacz, szkło wzierne, komponenty elektryczne, a w zależności od wersji, także regulator obrotów wentylatora skraplacza, odolejacz, akumulator ssania itp. Jest prosty w montażu, obsłudze i serwisie.   

 Z powyższych powodów bardzo często nowoczesne rozwiązania dla instalacji chłodniczych, przy pierwszych porównaniach okazują się droższe od tradycyjnych. Dopiero dokładne porównanie wyposażenia urządzeń, kosztów jego eksploatacji, żywotności  -  daje nam prawdziwy obraz, w co naprawdę  warto zainwestować.

Jakie jest zainteresowanie agregatami chłodniczymi dzisiaj w porównaniu do przeszłości?

Wydaje się, że zainteresowanie agregatami skraplającymi nie maleje. Praktycznie są to dalej jedyne urządzenia zasilające instalacje chłodnicze o wydajności do 20 kW. Przeżywają również swój renesans w obiektach o większej wydajności, gdzie inwestor czasem rezygnuje z urządzenia wielosprężarkowego na korzyść kilku nowoczesnych agregatów skraplających.

Jeśli chcielibyśmy przygotować w pełni wyposażoną chłodnię o powierzchni 100 metrów kwadratowych  przy zakładzie mięsnym, to co powinna ona zawierać/jakie urządzenia należy zastosować? 

Ograniczając wypowiedź tylko do urządzeń chłodniczych  – jeżeli decydujemy się na agregat skraplający z „wysokiej półki”, to instalację chłodniczą należy doposażyć w: zawór rozprężny, zawór elektromagnetyczny, chłodnicę powietrza, sterownik komorowy z zabezpieczeniem elementów elektrycznych chłodnicy powietrza  (grzałki oraz wentylatory).

W przypadku standardowego agregatu skraplającego, w zależności od producenta i zakresu wyposażenia, należy zastosować:

* agregat z presostatem wysokiego / niskiego ciśnienia, regulatorem obrotów wentylatora, grzałką karteru,

* tablicą elektryczną sterująco – zabezpieczającą  prace ww. agregatu,

* komponenty instalacji chłodniczej: szkło wzierne, filtr odwadniacz, zawór elektromagnetyczny, zawór rozprężny,

* chłodnicę powietrza,

* sterownik komorowy z zabezpieczeniem elementów elektrycznych chłodnicy powietrza – grzałki oraz wentylatory ,

* monitoring - w celu zapewnienia bezpieczeństwa towaru przechowywanego w chłodni oraz stałego nadzoru nad pracą zamontowanych w niej urządzeń.

    
    

ELEKTRONIKA S.A. Technika chłodnicza, Klimatyzacja

  • Aneta: 2015-10-06 07:50:17
    przydatny artykuł , wreszcie wiem jak to działa

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.