W dzisiejszych czasach dużą rolÄ™ zwraca siÄ™ nie tylko na walory smakowe jedzenia, ale także na jego wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci zdrowotne. Wielu Polaków nie wyobraża sobie swojej diety bez produktów pochodzenia zwierzÄ™cego. CiekawÄ… propozycjÄ… jest miÄ™so z indyka, które charakteryzuje siÄ™ lekkostrawnoÅ›ciÄ… i zawiera niewielkÄ… ilość tÅ‚uszczu oraz sporÄ… dawkÄ™ zdrowego biaÅ‚ka. Ma też maÅ‚o kalorii, co z pewnoÅ›ciÄ… ucieszy osoby na diecie. Jest polecane dla alergików., kobiet w ciąży, maÅ‚ych dzieci, seniorów. MiÄ™so z indyka jest bogate w wiele mineraÅ‚ów i witamin, w tym m. in. potas, fosfor, magnez, żelazo, witaminy z grupy B.
MiÄ™so z indyka jest delikatne w smaku, ale trzeba pamiÄ™tać, że każda z części tego ptaka smakuje trochÄ™ inaczej i wymaga innej obróbki. PrzykÅ‚adowo, pierÅ› z indyka nie nadaje siÄ™ do duszenia czy gotowania, ponieważ staje siÄ™ wówczas suche i jest bez smaku. Natomiast idealnie smakuje po upieczeniu lub smażeniu. Bardziej wyraźny w smaku jest udziec z indyka. Warto do zamarynować przed pieczeniem lub duszeniem, gdyż jest wtedy bardziej soczyste i kruche. SkrzydeÅ‚ka z indyka najlepiej dodać do zupy. Potrawa ma wtedy delikatny lekki posmak, ale nie zabija smaku warzyw. Uważa siÄ™ że w smaku pierÅ› z indyka przypomina cielÄ™cinÄ™, a udziec - dziczyznÄ™.