W dzisiejszych czasach dużą rolę zwraca się nie tylko na walory smakowe jedzenia, ale także na jego właściwości zdrowotne. Wielu Polaków nie wyobraża sobie swojej diety bez produktów pochodzenia zwierzęcego. Ciekawą propozycją jest mięso z indyka, które charakteryzuje się lekkostrawnością i zawiera niewielką ilość tłuszczu oraz sporą dawkę zdrowego białka. Ma też mało kalorii, co z pewnością ucieszy osoby na diecie. Jest polecane dla alergików., kobiet w ciąży, małych dzieci, seniorów. Mięso z indyka jest bogate w wiele minerałów i witamin, w tym m. in. potas, fosfor, magnez, żelazo, witaminy z grupy B.
Mięso z indyka jest delikatne w smaku, ale trzeba pamiętać, że każda z części tego ptaka smakuje trochę inaczej i wymaga innej obróbki. Przykładowo, pierś z indyka nie nadaje się do duszenia czy gotowania, ponieważ staje się wówczas suche i jest bez smaku. Natomiast idealnie smakuje po upieczeniu lub smażeniu. Bardziej wyraźny w smaku jest udziec z indyka. Warto do zamarynować przed pieczeniem lub duszeniem, gdyż jest wtedy bardziej soczyste i kruche. Skrzydełka z indyka najlepiej dodać do zupy. Potrawa ma wtedy delikatny lekki posmak, ale nie zabija smaku warzyw. Uważa się że w smaku pierś z indyka przypomina cielęcinę, a udziec - dziczyznę.