Co zrobić z mięsem z indyka ? - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Co zrobić z mięsem z indyka ?

W dzisiejszych czasach dużą rolę zwraca się nie tylko na walory smakowe jedzenia, ale także na jego właściwości zdrowotne. Wielu Polaków nie wyobraża sobie swojej diety bez produktów pochodzenia zwierzęcego. Ciekawą propozycją jest mięso z indyka, które charakteryzuje się lekkostrawnością i zawiera niewielką ilość tłuszczu oraz sporą dawkę zdrowego białka. Ma też mało kalorii, co z pewnością ucieszy osoby na diecie. Jest polecane dla alergików., kobiet w ciąży, małych dzieci, seniorów. Mięso z indyka jest bogate w wiele minerałów i witamin, w tym m. in. potas, fosfor, magnez, żelazo, witaminy z grupy B.


Mięso z indyka jest delikatne w smaku, ale trzeba pamiętać, że każda z części tego ptaka smakuje trochę inaczej i wymaga innej obróbki. Przykładowo, pierś z indyka nie nadaje się do duszenia czy gotowania, ponieważ staje się wówczas suche i jest bez smaku. Natomiast idealnie smakuje po upieczeniu lub smażeniu. Bardziej wyraźny w smaku jest udziec z indyka. Warto do zamarynować przed pieczeniem lub duszeniem, gdyż jest wtedy bardziej soczyste i kruche. Skrzydełka z indyka najlepiej dodać do zupy. Potrawa ma wtedy delikatny lekki posmak, ale nie zabija smaku warzyw. Uważa się że w smaku pierś z indyka przypomina cielęcinę, a udziec - dziczyznę.


Autor: Materiał portalu FirmyMiesne.pl, zdjęcie: pixabay.com

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.