„Gdyby na bezludną wyspę pozwolono mi zabrać tylko jeden produkt, bez wahania wybrałbym indyka” – Jamie Oliver, brytyjski kucharz, autor programów i książek kulinarnych.
Mięsa z indyka, po prostu nie może zabraknąć w dobrych sklepach ze stoiskiem mięsnym, ponieważ jest ono coraz częściej poszukiwane i pożądane przez konsumentów, ze względu na prawdziwe bogactwo cennych składników odżywczych m.in. takich jak: niacyna, cynk oraz witaminy z grupy B. Zawiera ono mało tłuszczu w porównaniu do ilości białka. Właśnie to sprawia, że mięso indyka jest lekkostrawne, stąd często polecane małym dzieciom, sportowcom i osobom będącym na diecie.
Kupując mięso z indyka, warto zastanowić się nad wyborem mięsa z podudzia indyczego, które idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia i duszenia. Warto też wiedzieć, że jedną z flagowych potraw, które można oprzeć na tym mięsie, jest Stroganow, ze względu na wyrazisty smak i ciemną barwę.
Produkcją i sprzedażą mięsa z podudzia indyczego (bez kości, bez skóry) zajmuje się Zakład EKPOLS- jest to ich sztandarowy produkt. To, co wyróżnia mięso z firmy Ekpols, to unikatowa jakość, jego walory smakowe, obróbka, jak również atrakcyjna cena. Produkt kierowany jest głównie na rynek detaliczny do hurtowni, sieci sklepów, jak również jako mięso produkcyjne do zakładów przetwórczych.