Wędzenie to jeden z ważniejszych etapów przy produkcji wędlin i wyrobów mięsnych. Jakość wędlin zależy w dużej mierze od właściwych warunków klimatycznych panujących w komorze wędzarniczej i zapewnienia odpowiedniego procesu wędzenia. Obróbka wędlin i mięsa to proces składający się z kilku etapów m.in. suszenie, wędzenie, parzenie, barwienie, pieczenie. Najlepszym rozwiązaniem w zakresie obróbki termicznej dla zakładów produkujących wędliny jest komora wędzarniczo- parzelnicza typu KW firmy Skrzyp. To urządzenie w pełni zautomatyzowane, energooszczędne i przyjazne dla środowiska. Jest przeznaczona to takich procesów technologicznych jak:
- osadzanie
- suszenie (delikatne i intensywne)
- wędzenie z dwoma prędkościami obiegu
- wędzenie z kontrolą wilgotności
- parzenie
- barwienie
- pieczenie
- wietrzenie
Wymuszona cyrkulacja powietrza w obiegu zamkniętym wewnątrz komory ogrzewa lub nasyca dymem wyroby mięsne. System obiegu gwarantuje zachowanie jednakowej temperatury oraz jednolitej barwy wędzenia wędliny we wszystkich miejscach komory. Urządzenie wskazuje wilgotność powietrza w każdym etapie programu. Sterownik mikroprocesorowy zastosowany w urządzeniu zapewnia pełną kontrolę całego procesu technologicznego oraz pozwala zaprogramować 50 kompletnych programów użytkowych, dla których można podać osobne wartości dotyczące:
- czasu trwania cyklu
- temperatury w komorze
- temperatury w batonie
- impulsowania wilgotnością
Standardowe wyposażenie komory wędzarniczo – parzelniczej typ KW to:
- komora wędzarniczo – parzelnicza
- automatyczny dymogenerator
- myjka pianotwórcza
- moduł sterowania
- zbiornik na olej opałowy ( w przypadku zasilania olejem opałowym)
- kominy ze stali szlachetnej
- komplet wózków wędzarniczych
- szkolenie w zakresie obsługi i konserwacji
Modułowa konstrukcja umożliwia tworzenie komory dwuwózkowej, trójwózkowej, czterowózkowej w zależności od potrzeb klienta. Wbudowany automatyczny system mycia komory oraz zastosowanie konstrukcji z wysokogatunkowej stali kwasoodpornej doskonale utrzymuje czystość urządzenia.
Dużą zaletą komory wędzarniczej jest przechodzenie wyrobu mięsnego kolejno przez wszystkie etapy wędzenia i jednakowe nasycenie substancjami dymnymi. To również wyższa jakość i jednolitość uwędzonego wyrobu mięsnego. Urządzenie jest bardzo ekonomiczne i skraca do minimum czas wędzenia.
Więcej informacji dotyczących komory wędzarniczej typu KW uzyskacie Państwo kontaktując się z firmą Skrzyp pod numerem tel. 32 391 10 30, 601 064 099 lub klikając tutaj