Jakie właściwości powinny mieć posadzki żywiczne stosowane w zakładach mięsnych - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Jakie właściwości powinny mieć posadzki żywiczne stosowane w zakładach mięsnych

fot.Tremco CPG Poland

W zakładach mięsnych stosuje się zaawansowane technologicznie rozwiązania, m.in. w zakresie organizacji produkcji, przechowywania surowców, systemów zarządzania. Dla jakości finalnego produktu równie istotne jak doskonale wyposażone linie produkcyjne są materiały wykończeniowe, a wybór odpowiednich posadzek w znacznym stopniu przyczynia się do zachowania najwyższego poziomu higieny. Jednocześnie, aby rozwiązania posadzkowe skutecznie spełniały swoją rolę, powinny być optymalnie dobrane do specyficznych warunków oraz obciążeń użytkowych.

Eksperci marki Flowcrete, wiodącego producenta i dostawcy materiałów oraz technologii do wykonywania posadzek żywicznych, przedstawiają najważniejsze zagadnienia, jakie należy wziąć pod uwagę przy przygotowywaniu specyfikacji systemów posadzkowych do zakładów z branży mięsnej.

1. Łatwe utrzymanie w czystości

W zakładach mięsnych, tak jak w całej branży spożywczej, najważniejsze jest przestrzeganie zasad higieny. Zastosowanie bezspoinowych posadzek żywicznych pozwala uzyskać powierzchnię łatwą do zmywania i utrzymywania w czystości. Brak zbędnych podziałów na posadzce ogranicza do minimum liczbę miejsc, w których mogą gromadzić się zanieczyszczenia i rozwijać bakterie. Dotyczy to także zintegrowanych z systemem posadzkowym cokołów na styku posadzki ze ścianą.

2. Wysoki profil higieniczny – rozwiązania czyste mikrobiologicznie

W strefach zakładów mięsnych, które mają bezpośredni kontakt z żywnością, stosuje się innowacyjne rozwiązania posadzkowe takie, jak np. czyste mikrobiologicznie poliuretanowo-cementowe posadzki Flowfresh. Zawierają one antybakteryjny dodatek Polygiene® na bazie jonów srebra, który redukuje ilość bakterii na powierzchni posadzki nawet o 99,9%. O wysokim profilu higienicznym posadzek świadczą m.in. certyfikaty wydawane przez niezależne organizacje. Certyfikat HACCP International przyznany posadzkom Flowfresh stanowi potwierdzenie, że spełniają one najwyższe światowe standardy higieny w przemyśle spożywczym.

3. Odporność chemiczna na typowe dla produkcji mięsa substancje i metody czyszczenia

Stały kontakt z dużymi ilościami czynników występujących w zakładach mięsnych, m.in. tłuszczów czy krwi, mógłby mieć niszczący wpływ na posadzkę niedostosowaną do tego typu warunków. Z tego powodu w inwestycjach z branży mięsnej warto stosować systemy posadzkowe, które charakteryzuje wysoka odporność chemiczna, zarówno na substancje organiczne, jak i środki czyszczące stosowane w ramach standardów utrzymania higieny.

fot. Tremco CPG Poland

4. Wysoka odporność na stałe niskie i wysokie temperatury

W zależności od rodzaju działalności, posadzki w zakładach mięsnych powinny być odporne na stałe niskie temperatury (np. w mroźni i chłodni) i stałe wysokie temperatury (np. w strefach obróbki termicznej). Bardzo ważna jest też wytrzymałość na gwałtowne zmiany warunków w otoczeniu, m.in. podczas czyszczenia pomieszczeń ciepłą wodą lub parą wodną pod ciśnieniem, a także przy otwieraniu drzwi od mroźni lub pieców. Posadzki poliuretanowo-cementowe Flowfresh, przy odpowiednio dobranej grubości systemu, mają znaczny zakres odporności termicznej.

fot.Tremco CPG Poland

5. Odpowiednia do warunków użytkowania wytrzymałość mechaniczna

W przypadku zakładów mięsnych o dużej skali działalności stosowane w nich posadzki powinny być odporne na intensywne obciążenia mechaniczne związane z miejscowym załadunkiem towarów, intensywnym ruchem wózków transportowych, a także z ruchem pieszym. Do najbardziej wytrzymałych należą systemy posadzkowe na bazie żywic poliuretanowych oraz kruszywa i cementu. Wyróżnia je znaczna odporność na ścieranie (np. wynik < 2000 mg w Teście Tabera, przy zastosowaniu koła H22 o wadze 1000 g przy 1000 cykli, zgodnie z normą PN-EN ISO 5470–1).

6. Posadzka zintegrowana z systemem odwodnienia, o przeciwpoślizgowej powierzchni w strefach mokrych

W strefach mokrych, np. w pomieszczeniach uboju czy rozbioru mięsa, gdzie występuje zwiększone ryzyko poślizgnięcia i upadku pracowników, stosowane są rozwiązania o zwiększonych właściwościach przeciwpoślizgowych. Przykładem tego typu systemów są posadzki żywiczne z zasypem piaskiem kwarcowym o odpowiednio dobranej frakcji. Dla zapewnienia sprawnego odprowadzania wody i zanieczyszczeń posadzki powinny być zintegrowane z systemem odwodnienia. Warstwy posadzkowe należy wykonywać z odpowiednim spadkiem, a styk posadzki i odwodnienia – wypełnić masą trwale elastyczną, aby uniknąć powstawania spękań.

fot.Tremco CPG Poland

7. Atrakcyjna estetyka posadzek przemysłowych

Posadzki w zakładach przemysłowych powinny przede wszystkim chronić betonowe podłoże przed zniszczeniem pod wpływem obciążeń użytkowych. Warto także zwrócić uwagę na ich estetykę, np. jasne kolory optycznie powiększają pomieszczenia produkcyjne, a zabrudzenia są na nich lepiej widoczne, co ułatwia ich skuteczne zebranie. Posadzki poliuretanowo-cementowe Flowfresh są dostępne w wielu standardowych kolorach, poza szarym i ciemnoszarym, są to m.in. ciepłe odcienie, takie jak ochra, kremowy, musztardowy, czerwony, a także zielony i niebieski.

fot.Tremco CPG Poland

Przy wyborze posadzek żywicznych do zakładu mięsnego dobrym rozwiązaniem jest dostosowanie systemów do poszczególnych stref i panujących w nich warunków. Przy przygotowywaniu specyfikacji warto skorzystać ze wsparcia ekspertów w tej dziedzinie, którzy na bazie swojej wiedzy i doświadczenia zaproponują odpowiednie materiały i technologie.

 

Posadzki żywiczne dla branży spożywczej - Tremco CPG Poland Sp. z o.o.

telefon+48 22 879 8907     e-mailpiotr.kowalczyk@flowcrete.com     wwwwww.flowcrete.com.pl


Autor: Materiał promocyjny TREMCO CPG POLAND SP. Z O.O.
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.