„Jako szef kuchni, staram się nie ograniczać jeżeli chodzi o produkty.”
- rozmawiamy z szefem kuchni – Robertem Skubiszem.
Restauracja Amber Room mieści się w Pałacu Sobańskich naprzeciwko Parku Ujazdowskiego przy najbardziej znanej ulicy w Warszawie - Alejach Ujazdowskich 13. Jest to ok. 100 m od Placu na Rozdrożu, więc jako ciąg komunikacyjny restauracja mieści się w bardzo dobrej lokalizacji.
Remigiusz Zagraba: Atutem restauracji jest organizacja imprez, przyjęć okolicznościowych, śniadań biznesowych i konferencji. Co mogą Państwo specjalnego zaproponować pod kątem spotkań firmowych?
Robert Skubisz: Restauracja w zasadzie od 2000 roku prowadziła działalność związaną z Klubem Polskiej Rady Biznesu. W 2009 roku została otworzona dla gości z zewnątrz, ponieważ wcześniej była klubem zamkniętym. Od samego początku natomiast prowadziliśmy działalność eventowo-cateringową. Obecnie dla naszych gości, oprócz regularnej oferty A’la Cart, prowadzimy także organizację imprez eventowych, weselnych, komunijnych, urodzinowych, ale także plenerowych (związanych z jakimś większym lub mniejszym wydarzeniem), wydarzeń typowo biznesowych, czy publikacje książek.
Dla każdego „uszyjemy” coś na miarę, klient decyduje o tym, czego faktycznie od nas oczekuje. 4 razy w roku tworzymy nowe karty dań oparte na sezonowych produktach. Należą do nich między innymi zestawy śniadaniowe, bufetowe oraz 5 różnych setów dań serwowanych z opcją wyboru potraw. Oczywiście jest to uwarunkowane produktami, które używamy i w miarę możliwości dobieramy to bezpośrednio do oczekiwań klienta.
Produkty, które wykorzystujemy do stworzenia takich zestawów to m.in.: świeże ryby (tuńczyk, okoń, dorada, sandacz, szczupak, dorsz, sola Dover), świeże mięsa (wysokiej klasy krajowa wołowina, cielęcina, jagnięcina, perliczka, wieprzowina).
Zawsze oferujemy klientom 3 zestawy, wysyłamy je do nich wcześniej w celu wskazania tego, który najbardziej spełni ich oczekiwania. Bardzo często podczas takich imprez pojawiają się opcje stacji, gdzie kucharz stoi na sali i bezpośrednio w trakcie trwania eventu przygotowuje dane potrawy, zamawiane przez naszych klientów.
R.Z.: Jakie rodzaje mięs można znaleźć w menu restauracji Amber Room?
R.S.: O rodzajach decyduje na pewno sezonowość, bo trzeba wspomnieć, że nie każde mięso nadaje się na gorące dni. Jako restauracja słyniemy z polskiej polędwicy, która jest polędwicą sezonowaną.
Nie ukrywam, że bardzo cenną grupą mięs są mięsa sezonowane na sucho, które w naturalny sposób troszeczkę inaczej dojrzewają. Pojawiają się w menu biznes lunch, które jest pisane codziennie lub też w menu weekendowym, które oferujemy dla naszych klientów.
Bazą naszych dań są mięsa „łatwe do spożycia”, dlatego że restauracja jest w 80% restauracją biznesową. Staramy się wyeliminować wszystkie czynniki, które mogłyby utrudniać spożycie.
Oprócz wołowiny przygotowujemy również potrawy z drobiu, dziczyzny czy jagnięciny. Rozpiętość mięs jest bardzo duża.