Tłusta Kaczka to restauracja usytuowana w Gdyni, niedaleko Galerii Klif oraz pola golfowego. Oferuje Kuchnię Polską, a jej sztandarowym daniem jest właśnie kaczka. Ogień z kominka, aromat pieczonej dziczyzny, nalewki, konfitury, zioła oraz marynaty to kompozycja smaków i zapachów, które zachwycą każdego.
O tym, co oferuje restauracja rozmawiamy z szefem kuchni – Pawłem Kwitniowskim.
Remigiusz Zagraba: Restauracja TŁUSTA KACZKA znajduje się w Gdyni nieopodal pola golfowego. Co możecie zaproponować klientom, którzy chcą zorganizować w Państwa restauracji spotkania biznesowe?
Paweł Kwitniowski: Nie jest nam to obce, od czasu do czasu organizujemy takowe imprezy. Posiadamy kilkaset rodzajów menu. Oprócz tego, w restauracji zatrudniony jest sommelier, dlatego też naszym gościom możemy zaproponować kolacje degustacyjne połączone z degustacją alkoholi. Jest to opcja bardzo interesująca jeżeli chodzi o rynek trójmiejski, ponieważ podczas takich zorganizowanych spotkań sommelier opowiada o wszystkich daniach oraz winach.
R.Z.: Jakie rodzaje mięs serwowane są w restauracji TŁUSTA KACZKA?
P.K.: Nasze potrawy serwowane są z większości dostępnych rodzajów mięs. Popisowym daniem jest kaczka nadziewana jabłkami – z racji tego, iż restauracja nazywa się Tłusta Kaczka, jest to potrawa koronna. W ofercie można znaleźć również takie przystawki jak: carpaccio z kaczki, czy pyzy z kaczką.Oprócz tego, mamy również ryby, steki z polskiej polędwicy wołowej, pręgę wołową, policzki wieprzowe, golonkę, schab, comber jagnięcy, również comber z jelenia, a także tradycyjnego kurczaka pieczonego.