Kebab z wysokojakościowym alginianem - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Kebab z wysokojakościowym alginianem

Kebab, to danie kuchni tureckiej, gdzie serwowane mięso poddawane jest pieczeniu oraz skrawaniu z pionowego rożna. Najczęściej do jego produkcji używa się kilku typów mięsa, zwykle baraniny lub jagnięciny. W Polsce tego typu danie serwuje się z mięsa wołowego z dodatkiem baraniny lub kurczaka, które zawijane jest w tortillę, pitę lub macę, podawane z sosami, a następnie zapiekane na grillu.

Mając na uwadze standardową produkcję kebabu, proces zamrożenia i poddawania obróbce termicznej, zanim będziemy w stanie go pokroić; dział rozwoju w Danii rekomenduje użycie systemu alginianowego, którego działanie jest tolerancyjne dla soli kuchennej (NaCl) oraz uwydatnia proces jego produkcji.

Alginian otrzymywany z brunatnych alg morskich Phaecophyceae, jest znanym środkiem zagęszczającym i żelującym stosowanym w produktach spożywczych. Dzięki odpowiednim jonom jest on w stanie wytworzyć wymagane właściwości żelu, które zapewniają stabilność pod wypływem obróbki termicznej oraz dobrze kontroluje proces synerezy w produkcie. System ten może być stosowany do wszystkich rodzajów mięsa, tłuszczu, skórek.

Rozwiązanie na bazie alginianu, może przynieść korzyści w produkcji kebabu na dwóch poziomach:

  • - produkcja surowego mięsa
  • - produkcja smażonego mięsa - obrabianego termicznie

System alginianowy, tolerancyjny dla soli, jest systemem 2 składnikowym:

EUROGEL STA 6317 +  EUROGEL STA 5082.

KORZYŚCIktóre uzyskujemy bazując na rozwiązaniu alginianowym:

  • Doskonałe wiązanie wody, tłuszczu, mięsa, a także oleju,
  • Zmniejszenie straty podczas obróbki termicznej,
  • Większa soczystość mięsa,
  • Dobra krajalność,
  • Skrócony czas zamrażania,
  • Stabilność procesu – zamrażania i rozmrażania, redukcja synerezy,
  • Obniżenie kosztów produkcji.

Preparaty alginianowe posiadają funkcję spajające strukturę mięsa. Dzięki jego właściwością możemy nadać wyrobom mięsnym odpowiedni wygląd i konsystencję. Preparat alginianowy po uwodnieniu pozwala na uzyskanie odpowiedniej tekstury wyrobów mięsnych, od miękkiej do bardziej zwartej, jak również umożliwia wiązanie surowego mięsa z tłuszczem przy jednoczesnym zachowaniu naturalnego aromatu oraz barwy.

 

Dodatki funkcjonalne dla przemysłu spożywczego - EUROGUM POLSKA Sp. z o.o.

telefon22 849 29 95, 22 629 04 81    e-maileurogum@eurogum.pl    wwweurogum.pl

Autor: Materiał promocyjny opracował mgr inż. Paweł Pełka – Technolog żywności z Eurogum Polska Sp. z o.o.
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.