Remigiusz Zagraba: MAZURINA to gustownie i stylowo urządzona restauracja ze Szczytna. Położona jest nad jeziorem Domowym Małym. Klientów przyciąga ciekawym wnętrzem i bogatym menu. Dlaczego jeszcze warto odwiedzić Mazurianę?
Krzysztof Dunajski: To prawda – posiadamy bogate menu, w tym potrawy regionalne oznakowane dziedzictwem kulinarnym Warmii, Mazur oraz Powiśla. Ponadto nasi szefowie kuchni przygotowują potrawy, których na co dzień nie spotkają goście w karcie menu, odpowiednie do pór roku, zaczynając od zup, sałat, dań głównych czy też deserów. To wszystko w połączeniu z pięknym widokiem na jezioro dostarcza klientom wspaniałych doznań smakowych i estetycznych.
R.Z.: W menu restauracji MAZURIANA można znaleźć się wiele ciekawych dań, np. zupa solianka oraz staropolski gulasz z sarny z faworkami naleśnikowymi. Czy mógłby Pan przybliżyć naszym czytelnikom, czym charakteryzują się te potrawy?
K.D.: Solianka jest to rosyjski odpowiednik tradycyjnej polskiej gulaszowej. Zupa na bazie pomidorów, różnego rodzaju mięs, ogórka z kleksem kwaśnej śmietany, który idealnie komponuje się z wyrazistym smakiem, stała się naszą wizytówką. Gulasz z sarny to wariacja na temat tradycyjnego dania w połączeniu z nowoczesnym, a zarazem niebanalnym dodatkiem, jakim są faworki naleśnikowe.
R.Z.: Organizują Państwo imprezy okolicznościowe, prowadzicie catering podczas różnych uroczystości. Czy mają Państwo stałe menu, czy też jest ono ustalane każdorazowo z klientami?
K.D.: Mamy przygotowane wcześniej menu na imprezy okolicznościowe, które jest zróżnicowane, są to propozycje menu, na których bazujemy. Aczkolwiek jesteśmy bardzo elastyczni i przygotowujemy również menu od podstaw, w zależności od potrzeb oraz oczekiwań naszych gości. Nasi bywalcy są traktowani profesjonalnie- zadowolenie klienta jest dla nas najważniejsze.
R.Z.: Dla wielu restauracji wyzwaniem jest zorganizowanie i zaplanowanie dostaw tak, aby na bieżąco mieć dostęp do świeżych produktów. Jak często realizowane są dostawy do restauracji?
K.D.: Staramy się, aby dostawy przyjeżdżały do nas codziennie. Dbam o to, aby produkty zawsze były świeże, więc ilość zamawianych produktów jest uzależniona od pór roku.
R.Z.: Bardzo ważnym aspektem, w każdej działalności związanej z gastronomią jest bazowanie na wysokiej jakości produktach. W Państwa restauracji dominują dania mięsne. Jakie wymagania macie Państwo w stosunku do firmy dostarczającej mięso i wędliny do restauracji?
...
Fot. www.mazuriana.szczytno.pl