Oprócz szeroko rozwiniętej produkcji wędlin wieprzowych wiele zakładów mięsnych produkuje wędliny wołowe. Wędzonki i kiełbasy wołowe mają wysoką wartość dietetyczną oraz charakterystyczne walory smakowe.
Do produkcji kiełbasy używa się mięsa drobnego. Kiełbasy grubo rozdrobnione takie jak kiełbasa szynkowa wołowa produkowane są z mięsa wołowego klasy I.
Szeroki asortyment mięsa wołowego do produkcji wędlin posiada Zakład Przetwórstwa Mięsnego "MESSER" Dariusz Zorn z Wartkowic w województwie łódzkim. Firma specjalizuje się w rozbiorze i produkcji mięsa wołowego pozyskanego z najwyższej jakości surowców pochodzenia krajowego. Tygodniowo zakład rozbiera 50-60 ton mięsa wołowego i stosuje zróżnicowaną technologię rozbioru dostosowaną do potrzeb klienta.
W ofercie firmy dostępne są:
- Antrykot wołowy z kością
- Antrykot wołowy bez kości
- Kark wołowy z kością
- Kark wołowy bez kości
- Krzyżowa wołowa
- Łata duża, łata mała, ogonek krzyżowej
- Ligawa wołowa
- Łopatka LMC (serce)
- Mięso wołowe klasa I
- Mostek wołowy
- Podgrzebieniowa wołowa
- Polędwica wołowa
- Polędwica cygańska
- Pręga wołowa z kością
- Pręga wołowa bez kości
- Rostbef wołowy z kością
- Rostbef wołowy bez kości
- Rozbratel z kością
- Rozbratel bez kości
- Skrzydło
- Szponder wołowy
- Zrazowa dolna wołowa
- Zrazowa górna wołowa
- Przody wołowe odkostnione
- Trimming 80/20
- Trimming 80/20 mrożony
- Trimming 90/10
Mięso pakowane jest w opakowania od 1-5 kg w zależności od rodzaju elementu mięsnego, np. polędwica cygańska ma gramaturę około 0,5 kg z kolei zrazowa górna ma gramaturę około 4- 5 kg. Pakowanie mięsa jest dostosowane do zamówienia klienta. Firma MESSER kładzie nacisk na bezpieczeństwo zdrowotne produkowanej żywności i utrzymanie wysokiego poziomu jakości wyrobów.
Szczegółowe informacje dostępne są pod numerem 43 6785180 lub na stronie www.zpmmesser.com.pl