Stogram to nowy kulinarny punkt na mapie Bydgoszczy. Restauracja znajduje się na ulicy Kruszwicka 1w Galerii Rondo. Tutejsze menu powinno przypaść do gustu smakoszom tradycyjnych smaków, a to za sprawą serwowanej tu kuchni typowo polskiej.
O mięsnych inspiracjach w menu restauracji Stogram rozmawiamy z Moniką Warmbier,
manager restauracji.
Remigiusz Zagraba: Restauracja STOGRAM to typowo polska kuchnia. Z jakiego rodzaju mięs przygotowywane są potrawy w Państwa restauracji?
Monika Warmbier: Po pierwsze należy powiedzieć, że jesteśmy restauracją więc menu jest zmienne. Przekłada się to właśnie m.in. na rodzaje mięs, jakie można u nas dostać. Po drugie, Stogram niedawno wystartował. Jesteśmy nowym lokalem. Na tę chwilę można znaleźć u nas dania z filetu z kurczaka, polędwiczki, schab, karkówkę czy łopatki.
R.Z.: Jakie dania są w restauracji STOGRAM najpopularniejsze?
M.W.: Strogram to kuchnia typowo polska. Stąd podawane są takie dania, jak: gołąbki, klopsiki mielone
w sosie pomidorowym, karkówka pieczona czy polędwiczki.
R.Z.: Dostawy mięsa i wędlin są bardzoważne dla restauracji. Kto może zostać u Państwa dostawcą ?
MW.: Kto da nam najlepszą cenę. Jesteśmy nową restauracją więc na tym etapie jesteśmy wciąż na etapie poszukiwań. Obecnie pozyskujemy mięso i wędliny z naszego regionu.
R.Z.: Co jest najważniejsze podczas współpracy z dostawcami?
M.W.: We współpracy z dostawcami cenimy i pożądamy dwóch rzeczy: dobrej ceny i dotrzymywania terminów. Są to dla nas sprawy kluczowe.
R.Z.: Jakie powinno być mięso dostarczone do restauracji STOGRAM?
M.W.: Tak. Mięso, które wykorzystujemy do przyrządzania serwowanych przez nas potraw powinno charakteryzować się dwoma cechami. Po pierwsze być dobrej jakości. Po drugi być świeże. Na końcu, ale nie mniej dla nas ważne, być w dobrej cenie.