„Z racji tego, że nie jesteśmy malutką restauracją i zamawiamy spore ilości, nasz dostawca musi mieć ciągłość dostaw.”
Stary Dom zlokalizowany jest w Warszawie przy ul. Puławskiej 104/106 naprzeciw Parku Wodnego Warszawianka nieopodal Parku Dreszera – mówi szef kuchni Rafał Kowalczyk.
Remigiusz Zagraba: Restauracja Stary Dom z Warszawy to miejsce dla klientów indywidualnych czy raczej dla grup zorganizowanych?
Rafał Kowalczyk: Z uwagi na spory rozmiar restauracji liczącej ponad 250 miejsc siedzących, jesteśmy otwarci zarówno dla gości indywidualnych jak i wszelkie grupy zorganizowane. W zależności od sezonu i zapotrzebowania z powodzeniem można tu organizować wszelkiego typu imprezy okolicznościowe: wesela, konferencje, szkolenia, prezentacje, degustacje, czy szkoły gotowania. W przypadku spotkań finansowych czy spotkań przy wigilijnym stole oferta Starego Domu opiera się głównie na gotowych ofertach zróżnicowanego menu w różnych przedziałach cenowych.
R.Z.: Jaki rodzaj kuchni serwujecie Państwo w restauracji Stary Dom?
R.K.: Stary Dom słynie z tradycyjnej polskiej kuchni, gdzie klasyczne przepisy łączy się z nowoczesnymi technikami sztuki kulinarnej nierzadko z akcentami lekkiej i aromatycznej kuchni śródziemnomorskiej. Wśród pokazowych dań znaleźć można gęsinę wielkopolską, dziczyznę, polską jagnięcinę, cielęcinę, mięsa z kaczki czy królika. Stary Dom słynie z tatara siekanego i doprawianego osobiście przez Starszego Kucharza bezpośrednio przy gościach. W jadłospisie znaleźć można specjały polskiej kuchni regionalnej takie jak cepeliny śląskie, śledź po kaszubsku jak i klasyki: golonkę glazurowaną miodem lipowym, sztukę mięs czy żeberka ze świeżo tartym korzeniem chrzanu.