Alginiany to preparaty, które doskonale wpisują się we właściwości kształtujące teksturę wyrobów mięsnych, a także mogą wpływać na ich kształt. Preparaty otrzymywane z wodorostów morskich przeznaczone do wytwarzania osłonek alginianowych, dystrybuowane są przez firmę EUROGUM POLSKA Sp. z o.o.
Stosowane są jako nowoczesna alternatywa dla osłonek tradycyjnych takich jak:
- - osłonki naturalne (np. jelita: baranie, wieprzowe),
- - osłonki poliamidowe,
- - osłonki celulozowe,
- - osłonki białkowe.
W porównaniu z innymi systemami, system alginianowy jest bardzo dobrym rozwiązaniem zarówno od strony technicznej jak i ekonomicznej.
Osłonki produkowane na bazie alginianów mogą być stosowane w kiełbasach typu:
- - parówki,
- - kabanosy,
- - kiełbaski surowe,
- - kiełbaski grillowe
-
- Firma EUROGUM POLSKA, dostarcza produkty serii EUROGEL®w formie proszku, co oznacza, że gotowy do użycia żel przygotowywany jest w takiej ilości jaka jest wymagana na dany cykl produkcyjny. Gotowy żel może być przechowywany w warunkach chłodniczych przez tydzień.
-
Firma EUROGUM POLSKA ciągle udoskonala ofertę, aby zaspokajała ona potrzeby rynku spożywczego dla obecnych i nowych klientów. Dlatego stale poszukujemy nowych rozwiązań i dostawców.
-
W naszym portfolio znajdują się również produkty uzupełniające, m.in. włókna roślinne, które pomagają w tworzeniu nowych produktów i rozwiązań technologicznych w branży mięsnej m.in zastosowanie w aplikacjach solankowych – procesy nastrzykowe i zalewowe, z użyciem błonnika cytrusowego i marchwiowego.
-
-
Preparat EUROGEL® i jego korzyści z zastosowania:
- - 100% wegański,
- - konkurencyjny cenowo w stosunku do ofert gotowego żelu, nawet 3 razy tańszy,
- - wygodniejszy do przechowywania (oszczędność powierzchni magazynowej),
- - duża wydajność: 60 kg proszku to 1000 kg gotowego żelu alginianowego,
- - preparat w formie proszku posiada długi termin przydatności w magazynie suchym,
- - krótki czas przygotowania żelu alginianowego w kutrze misowym z próżnią: przy ilości 500 kg żelu to tylko ok. 15 ÷ 20 minut,
- - stabilne przyleganie osłonki do farszu,
- - możliwość dostosowania obróbki termicznej do wymagań klienta pod kątem wyrobu gotowego,
- - możliwość barwienia żelu alginianowego,
- - szersze spektrum kalibrów niż w osłonkach klasycznych,
- - działa z każdą linią alginianową.
Dodatki funkcjonalne dla przemysłu spożywczego - EUROGUM POLSKA Sp. z o.o.
-
.