Polska sÅ‚ynie ze smacznych wyrobów miÄ™snych i garmażeryjnych. A zwÅ‚aszcza z produkcji smacznych i aromatycznych kieÅ‚bas. KieÅ‚basa jest miÄ™snym przysmakiem, który wyrabiany jest w naszym kraju od wielu wieków. Można spożywać jÄ… na gorÄ…co, jak i na zimno. Piec, grillować, smażyć, gotować. KieÅ‚basa może być biaÅ‚a, to znaczy nieuwÄ™dzona lub uwÄ™dzona sposobem na zimno, na ciepÅ‚o, lub na gorÄ…co dymem z drewna. KieÅ‚basÄ™ robi siÄ™ z miÄ™s wierzowych, drobiowych, woÅ‚owych i dziczyzny. MiÄ™so może być drobno rozdrobnionye, Å›rednio rozdrobnione i grubo rozdrobnione. NajwiÄ™kszy procent produkcji stanowi ta drobno rozdrobniona.
KieÅ‚basa zajmuje w polskich domach ważne miesjce w jadÅ‚ospisie. Obecnie w Polsce szacuje siÄ™, że 95% mieszkaÅ„ców to miÄ™sożercy. Jako Polacy lubimy aromatycznÄ… kieÅ‚basÄ™ grilować, podsmażyć z cebulkÄ…, czy pokroić na plasterki, które z kolei lÄ…dujÄ… na kanapce. Niektórzy z nas potrafiÄ… w swoim domu samodzielnie przygotować pysznÄ… swojskÄ… kieÅ‚basÄ™, a inni wolÄ… kupić od lokalnych producentów lub w pobliskim markecie. Ogólnie kieÅ‚basa jest jednym z najpopularniejszy rodzajów wÄ™dlin. Wykonana jest z mniej lub bardziej rozdrobnionego miÄ™sa, które jest doprawione solÄ…, pieprzem, czosnkiem, a czasem jeszcze innymi przyprawami, jak chociażby majeranek.