Polska słynie ze smacznych wyrobów mięsnych i garmażeryjnych. A zwłaszcza z produkcji smacznych i aromatycznych kiełbas. Kiełbasa jest mięsnym przysmakiem, który wyrabiany jest w naszym kraju od wielu wieków. Można spożywać ją na gorąco, jak i na zimno. Piec, grillować, smażyć, gotować. Kiełbasa może być biała, to znaczy nieuwędzona lub uwędzona sposobem na zimno, na ciepło, lub na gorąco dymem z drewna. Kiełbasę robi się z mięs wierzowych, drobiowych, wołowych i dziczyzny. Mięso może być drobno rozdrobnionye, średnio rozdrobnione i grubo rozdrobnione. Największy procent produkcji stanowi ta drobno rozdrobniona.
Kiełbasa zajmuje w polskich domach ważne miesjce w jadłospisie. Obecnie w Polsce szacuje się, że 95% mieszkańców to mięsożercy. Jako Polacy lubimy aromatyczną kiełbasę grilować, podsmażyć z cebulką, czy pokroić na plasterki, które z kolei lądują na kanapce. Niektórzy z nas potrafią w swoim domu samodzielnie przygotować pyszną swojską kiełbasę, a inni wolą kupić od lokalnych producentów lub w pobliskim markecie. Ogólnie kiełbasa jest jednym z najpopularniejszy rodzajów wędlin. Wykonana jest z mniej lub bardziej rozdrobnionego mięsa, które jest doprawione solą, pieprzem, czosnkiem, a czasem jeszcze innymi przyprawami, jak chociażby majeranek.