Współczesny konsument dokonując wyborów żywieniowych kieruje się głównie wartościami odżywczymi produktów. W dobie konserwantów niełatwo jest znaleźć wyrób naturalny i jednocześnie smaczny, a wymagania klientów odnośnie jakości stale rosną. Firma Ryjek dbając o najwyższą jakość swoich wyrobów, wychodzi naprzeciw wymagającym klientom, proponując zarówno smaczne, jak i zdrowe produkty. Jest to zapewne nierozerwalnie połączone z faktem, iż zakład mięsny Ryjek specjalizuje się w produkcji tradycyjnych wyrobów wędliniarskich, wśród których można znaleźć produkty oparte na staropolskich recepturach. Za świetny przykład może posłużyć chociażby kiełbasa szynkowa, która w swoim składzie zawiera wieprzowinę wysokiej jakości z grubych części jedynki wieprzowej.
Ponadto w ofercie firmy Ryjek można znaleźć szynkę wiejską domową z tłuszczykiem, której receptura jest chlubą Zakładu. Jest to jedyna taka szynka wiejska na lokalnym rynku wędliniarskim, gdyż wyrabiana zgodnie z wieloletnim, ściśle strzeżonym przepisem. Trzecim wyrobem, o którym warto wspomnieć jest kiełbasa wiejska nasutowska, produkowana z mięsa wieprzowego z dodatkiem wołowiny.
Zakład od lat posiada swoją siedzibę w województwie lubelskim, gdzie prowadzi ubój trzody i bydła oraz przetwórstwo, obejmujące wytwarzanie wędzonek i kiełbas. Spełnia on wszystkie wymogi unijne, a nad procesem produkcji nieustannie czuwa nadzór Inspekcji Weterynaryjnej. Właściciele przywiązują również bardzo dużą wagę do higieny, produkcji oraz jakości zdrowotnej wyrobów. Stanowią one priorytet w działalności firmy.