„Gęsina na świętego Marcina” to wielka ogólnopolska akcja rozpoczynająca się 11 listopada mająca wypromować mięso gęsie. Polska jest największym europejskim producentem mięsa gęsiego w Europie, mimo to spożycie produktów z gęsi jest małe w stosunku do innych rodzajów mięs. Mięso szczególną popularnością cieszy się w Niemczech. W celu upowszechnienia mięsa gęsiego w tradycyjnej kuchni polskiej co roku organizowana jest ogólnopolska akcja promocyjna, która przeprowadzana jest w wielu restauracjach i na piknikach.
Podczas pikniku targowego, który odbył się w miejscowości Przysiek niedaleko Bydgoszczy Firma Drobgen z Tuchlina znana z produktów drobiowych prezentowała najlepsze wyroby. Zwiedzający mogli posmakować m.in. Okrasy z gęsi, Metki z gęsi oraz Smalcu wiejskiego z gęsi. Działania promujące miały na celu zapoznać odwiedzających ze smakiem produktów z gęsi i przywrócić na polskie stoły gęsinę. Dla uczestników przygotowano również niespodziankę.
Pasztet z gęsi to nowość, którą firma Drobgen po raz pierwszy zaprezentowała na pikniku. Pasztet z gęsi należy do najbardziej wykwintnych przysmaków we Francji, powstaje z tłustych drobiowych wątróbek specjalnie w tym celu hodowanych gęsi lub kaczek. Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem. Ponadto dobrze się komponuje z różnymi warzywami, a także słodkimi konfiturami. Często spotykamy się z produktami o nazwie pasztet z gęsi- jednak po zapoznaniu się ze składem surowcowym produktu okazuje się, że zawartość mięsa z gęsi to około 4-5% a cała zawartość to MOM.
Warto dodać, że produkty firmy Drobgen to pełnowartościowe produkty mięsne, zawierające w swoim składzie 100% gęsiny w mięsie z gęsi. Jedząc produkty z firmy Drobgen mamy pewność, że jest to produkt zdrowy, mający duży zasób substancji odżywczych, a zarazem smaczny.
Firma Drobgen jest znana również z innych rarytasów takich jak Półgęski tradycyjne. To delikatne mięso z fileta z gęsi, które doskonale nadaje się na kanapki. Smak Półgęsków tradycyjnych docenili uczestnicy międzynarodowych targów spożywczych ANUGA, które odbyły się w Kolonii w Niemczech w dniach 8-12.10.2011 r. Targi ANUGA 2011 to największe i najbardziej prestiżowe targi artykułów spożywczych na świecie. Organizatorzy tych targów mogą poszczycić się uczestnictwem ponad 6500 wystawców oraz około 150,000 osób odwiedzających. To idealne miejsce dla najnowszych trendów w branży spożywczej oraz znakomita okazja do pierwszorzędnych biznesowych kontaktów oraz zawierania umów handlowych.
Firma Drobgen zaprezentowała swoje tradycyjne wyroby z gęsi, które swym niezwykłym smakiem zjednywały sobie coraz to większe rzesze wielbicieli z różnych krajów. Jednym z degustujących był słynny bokser Tomasz Adamek.
W degustacji przeprowadzonej przez firmę Drobgen zostały udostępnione do spróbowania między innymi takie produkty jak: okrasa z gęsi, metka kaszubska z gęsi oraz półgęski peklowane – tradycyjne.
Więcej informacji o produktach firmy Drobgen klikając tutaj.
Czytaj także:
https://firmymiesne.pl/artykul/smalec-z-gesi-firmy-drobgen,105