„Mięso powinno być świeże, najwyższej jakości i w dobrej cenie. Osobiście uważam, że cena może być wyższa, ale towar musi być bardzo dobrej jakości.”
Restauracja Polka, zlokalizowana w Łodzi nieopodal Pałacu Poznańskiego, w odrestaurowanej Manufakturze, to miejsce słynące z wyśmienitych dań kuchni staropolskiej i regionalnej, połączone
z ogromną fantazją Magdy Gessler. Naszym głównym celem jest dbałość o najwyższe standardy kulinarne – mówi manager restauracji Witold Krempiński.
Remigiusz Zagraba: Jakie potrawy mięsne można znaleźć w menu restauracji POLKA i jakie rodzaje mięs są najpopularniesze w Państwa restauracji ?
Witold Krępiński: Posiadamy szeroki asortyment mięs. W naszym menu każdy może znaleźć cos dla siebie, od bardziej podstawowych dań takich jak schabowy tradycyjny smażony na smalcu, polędwiczki wieprzowe, filet
z kurczaka, golonka, do bardziej wyszukanych, jak comber jagnięcy serwowany na włoskiej lawie rozgrzanej do 300 stopni, polędwica argentyńska i polska, kurczę faszerowane po polsku chałką i wątróbką, stek z polędwicy wołowej oraz dania z kaczki lub perliczki. W planach mamy również wprowadzenie potraw z dziczyzny (comber z jelenia, schab z dzika).Dodatkowo, przygotowujemy dla naszych gości kartę dań, którą układamy starannie pod kątem najciekawszych sezonowych smaków.
R.Z.: Specjalizujecie się Państwo w organizowaniu różnych imprez okolicznościowych. Co możecie zaproponować klientom biznesowym ?
W.K.: W naszej restauracji organizujemy imprezy okolicznościowe, spotkania firmowe oraz różnego rodzaju eventy. Na takie okazje mamy przygotowane specjalne menu tzw. sety eventowe. Każdy set składa się z zestawu dwóch przystawek, zup, dań głównych oraz deserów do wyboru. Zestawy te są mniej lub bardziej rozbudowane. Wszystko zależy od indywidualnych wymagań klienta.
W przykładowym menu przygotowanym specjalnie z myślą o spotkaniach firmowych można znaleźć m.in. wątróbkę wiśniową, domowy pasztet Polki, deskę mięs pieczonych – jako przystawki, a także dania główne: polędwiczka wieprzowa otulona boczkiem, udko z kaczki, zrazy po chłopsku, schabowy, flaczki, polędwica wołowa.
W restauracji Polka współpracujemy również, jako jedyni w Łodzi, z sommelierem, Przemysławem Kowalskim. Jego zadaniem jest dobór wina do potraw, serwowanie oraz fachowe informacje z zakresu wiedzy o winie.