„Restauracja Ptaszyl zlokalizowana jest na krakowskim Kazimierzu przy ulicy Szerokiej, w samym centrum dzielnicy Żydowskiej. Położona wokół synagog i cmentarzy w miejscu, w którym odbywają się coroczne festiwale kultury żydowskiej – Szalom. Nieopodal restauracji znajduje się dom, w którym mieszkała Helena Rubinstein, znana z sygnowania luksusowych kosmetyków sprzedawanych na całym świecie z słynnym napisem HR” – mówi Dariusz Paździera General Manager restauracji.
Remigiusz Zagraba: Jeśli klient indywidualny czy też biznesowy, chce zorganizować przyjęcie okolicznościowe, to na co może liczyć w restauracji PTASZYL z Krakowa?
Dariusz Paździera: Jako lokal gastronomiczny organizujemy imprezy okolicznościowe, takie jak przyjęcia weselne, obiady biznesowe czy spotkania firmowe. Są to zazwyczaj imprezy w zamkniętym gronie. Podczas spotkań można delektować się tradycyjną kuchnią, jak również kuchnią w nowym wydaniu, gdzie używamy produktów regionalnych pozyskiwanych od lokalnych producentów. W tym o to celu stworzyliśmy specjalne menu, gdzie zestawy są mniej lub bardziej rozbudowane, w zależności od wymagań konsumenta.
R.Z.: Jakie potrawy mięsne są najpopularniesze w restauracji PTASZYL?
D.P.: Serwujemy różnego rodzaju mięso – od tradycyjnego kurczaka, przez dziczyznę, ptactwo, po argentyński antrykot czy T-Bon steak. Szczególną uwagę zwracamy na potrawy z kaczki, która ostatnimi czasy zyskała na sprzedaży na terenie kraju i staje się asortymentem często zastępującym polskiego schabowego.