Wędliny podrobowe to niezwykle zróżnicowana grupa w kategorii wędlin. Nieustannie poszerza się o nowe przepisy i połączenia. Wyroby podrobowe cechują się wyrazistym smakiem i aromatem, dlatego też wyraźnie ożywiają przystawki, takie jak na przykład półmisek zimnych mięs. Jednym
z rodzajów takich wędlin jest salceson. Jest to kiełbasa podrobowa, grubo rozdrobniona, parzona.
Salceson staropolski zarówno biały, jak i czarny składa się głównie z mięsa z głów wieprzowych (63%). Dodatkowo, do jego produkcji wykorzystuje się ozory (8%) i serca (8%) wieprzowe. Po ugotowaniu wszystkich tych elementów uzyskany bulion, po ostudzeniu zyskuje zwartą konsystencję, która łączy wszystko w pyszny salceson. Mięso wykorzystane do jego produkcji pochodzi
z polskich świń od lokalnych hodowców – mówi Lech Pniewski, właściciel Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Lech Pniewski (kujawsko-pomorskie).
Jest to produkt, który nie zawiera fosforanów, ani alergenów. Przyprawiany tylko naturalnymi przyprawami – pieprzem, solą i majerankiem, pokrojony w plastry stanowi przepyszny dodatek do pieczywa.
Gotowy salceson napychany jest w szyty ręcznie rękaw. Całość waży ok. 3 kg. Na życzenie klienta jest możliwość przekrojenia wyrobu na połowę (wtedy waży ok. 1,5 kg) i zapakowania w atmosferze ochronnej MAP. Termin przydatności do spożycia to 14 dni od dnia otwarcia.
Produkt kierowany jest do odbiorców ceniących sobie tradycyjną metodę produkcji wyrobów podrobowych na terenie całego kraju. Średnia cena hurtowa wynosi 11,50 zł/kg.
Więcej informacji można znaleźć pod numerami: 56 495 50 49, 793 730 130.