Świeże mięso w ladach chłodniczych CRIOCABIN - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Świeże mięso w ladach chłodniczych CRIOCABIN

fot.ITALFROST

Jak działa system G-Concept w ladach chłodniczych CRIOCABIN przeznaczonych do ekspozycji i sprzedaży świeżego mięsa.

Specyficzna technologia chłodzenia mięsa i utrzymania jego wysokiej wilgotności.

Mięso eksponowane w ladzie chłodniczej może podlegać dwóm niekorzystnym czynnikom, które mają wpływ na  wyniki ekonomiczne sprzedaży mięsa :

• utlenianie powierzchni towaru ( zmiana koloru ) - nieładny wygląd

• ubytek masy 2,69% w ciągu 24 godzin  i 5,56% w ciągu 48 godzin ( w standardowych urządzeniach)

Pierwszy problem przekłada się na konieczność usunięcia, przez obsługę,  warstwy utlenionego mięsa (aby towar był bardziej atrakcyjny wizualnie). Drugi dotyczy straty ekonomicznej wynikającej z ubytku masy eksponowanego mięsa w ciągu 24 lub 48 godzin.

fot.ITALFROST

Technologie stosowane do 2015 roku do konserwacji mięsa historycznie dzieli się na dwa typy:

  1. Z wymuszoną wentylacją
  2. System chłodzenia statycznego.

Nowa technologia opracowana przez firmę Criocabin.

Dzięki nowej technologii tj. G-Concept, Criocabin postawił na hybrydowy, pół-statyczny system z bardzo powolnym systemem wentylacji o niskim zużyciu energii. W przeciwieństwie do dotychczas stosowanych, cały system chłodzenia jest zasilany glikolem.

Wysoki współczynnik wymiany ciepła glikolowego ciekłego czynnika chłodniczego umożliwił pracę w wyższej temperaturze chłodniczej (przy tej samej wydajności), umożliwiając tym samym znaczne oszczędności energii w porównaniu z normalnym czynnikiem chłodniczym.

Ciecz jest schładzana za pomocą wymiennika umieszczonego pod spodem lady Criocabin. 

Innowacyjny G-Concept doprowadził do osiągnięcia dwóch głównych celów:

1. System G-Concept nie powoduje efektu osuszki powierzchniowej mięsa

2. Dzięki szczególnie ograniczonej wentylacji oraz optymalnej kontroli wilgotności i temperatury, spadek masy mięsa jest mniejszy niż 50% w porównaniu do normalnej wentylowanej lady z istotnym ograniczeniem strat tj: 1,35% po 24 godzinach i 2,75% po 48 godzinach).

Przyjmijmy, że stoisko o średniej długości lady chłodniczej 5 m można eksponować około 170 kg mięsa . Z tej liczby szacuje się, że dzienna utrata wagi towaru to 4,6 kg w standardowej ladzie wentylowanej w porównaniu do około 2,3 kg strat w ladzie z systemem G-Concept.

Roczne straty dla lady wentylowanej szacuje się jako:

            4,6 kg × 250 dni roboczych = 1150 kg/rok (w najlepszym przypadku).

Roczne straty systemu G-Concept szacuje się jako:

            2,3 kg × 250 dni roboczych = 575 kg/rok (w najgorszym przypadku).

Obsługa lady chłodniczej w średnim/małym sklepie zajmuje średnio 2 godziny rano i 2 godziny wieczorem, aby włożyć i wyjąć mięso z lady, aby zanieść je do komory chłodniczej. Dzięki systemowi G-Concept r nie musi ona wykonywać tych czynności: może pozostawić mięso w ladzie i uzupełnić sprzedany towar. Pozostaje tylko kontrola zamknięcia tylnych drzwi przesuwnych przed zamknięciem sklepu.

W ten sposób możemy oszacować oszczędność pracy na poziomie około 3 godzin dziennie średnio:

Poniższa kalkulacja obrazuje wymierny efekt ekonomiczny w postaci zmniejszonych kosztów pracy

            3 godziny / dzień × 250 dni roboczych = 750 h / rok

Kalkulacje powyższe nie biorą pod uwagę zwiększonych obrotów dzięki wizualnej estetyce samego urządzenia oraz namacalnym walorom sprzedawanego mięsa.

fot.ITALFROST

System G-CONCEPT dostępny jest tylko w ladach CRIOCABIN typ

1. Lada chłodnicza ETOILE link:

 https://www.italfrost.pl/wyposazenie-sklepow/lady-chlodnicze/etoile.html

2. Lada chłodnicza EBONY link:

https://www.italfrost.pl/wyposazenie-sklepow/lady-chlodnicze/ebony.html

3. Lada chłodnicza EVODUE:

https://www.italfrost.pl/wyposazenie-sklepow/lady-chlodnicze/evodue.html

Wszystkie pozostałe urządzenia i wyposażenie sklepów można znaleźć na stronie:

https://www.italfrost.pl/.   https://youtu.be/UKeDEAs1mhI 

Zapraszamy  do współpracy.

 

Lady chłodnicze do wyposażenia sklepów - "ITALFROST"

 

 


Autor: Materiał promocyjny ITALFROST
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.