fot.ITALFROST
Jak działa system G-Concept w ladach chłodniczych CRIOCABIN przeznaczonych do ekspozycji i sprzedaży świeżego mięsa.
Specyficzna technologia chłodzenia mięsa i utrzymania jego wysokiej wilgotności.
Mięso eksponowane w ladzie chłodniczej może podlegać dwóm niekorzystnym czynnikom, które mają wpływ na wyniki ekonomiczne sprzedaży mięsa :
• utlenianie powierzchni towaru ( zmiana koloru ) - nieładny wygląd
• ubytek masy 2,69% w ciągu 24 godzin i 5,56% w ciągu 48 godzin ( w standardowych urządzeniach)
Pierwszy problem przekłada się na konieczność usunięcia, przez obsługę, warstwy utlenionego mięsa (aby towar był bardziej atrakcyjny wizualnie). Drugi dotyczy straty ekonomicznej wynikającej z ubytku masy eksponowanego mięsa w ciągu 24 lub 48 godzin.
fot.ITALFROST
Technologie stosowane do 2015 roku do konserwacji mięsa historycznie dzieli się na dwa typy:
- Z wymuszoną wentylacją
- System chłodzenia statycznego.
Nowa technologia opracowana przez firmę Criocabin.
Dzięki nowej technologii tj. G-Concept, Criocabin postawił na hybrydowy, pół-statyczny system z bardzo powolnym systemem wentylacji o niskim zużyciu energii. W przeciwieństwie do dotychczas stosowanych, cały system chłodzenia jest zasilany glikolem.
Wysoki współczynnik wymiany ciepła glikolowego ciekłego czynnika chłodniczego umożliwił pracę w wyższej temperaturze chłodniczej (przy tej samej wydajności), umożliwiając tym samym znaczne oszczędności energii w porównaniu z normalnym czynnikiem chłodniczym.
Ciecz jest schładzana za pomocą wymiennika umieszczonego pod spodem lady Criocabin.
Innowacyjny G-Concept doprowadził do osiągnięcia dwóch głównych celów:
1. System G-Concept nie powoduje efektu osuszki powierzchniowej mięsa
2. Dzięki szczególnie ograniczonej wentylacji oraz optymalnej kontroli wilgotności i temperatury, spadek masy mięsa jest mniejszy niż 50% w porównaniu do normalnej wentylowanej lady z istotnym ograniczeniem strat tj: 1,35% po 24 godzinach i 2,75% po 48 godzinach).
Przyjmijmy, że stoisko o średniej długości lady chłodniczej 5 m można eksponować około 170 kg mięsa . Z tej liczby szacuje się, że dzienna utrata wagi towaru to 4,6 kg w standardowej ladzie wentylowanej w porównaniu do około 2,3 kg strat w ladzie z systemem G-Concept.
Roczne straty dla lady wentylowanej szacuje się jako:
4,6 kg × 250 dni roboczych = 1150 kg/rok (w najlepszym przypadku).
Roczne straty systemu G-Concept szacuje się jako:
2,3 kg × 250 dni roboczych = 575 kg/rok (w najgorszym przypadku).
Obsługa lady chłodniczej w średnim/małym sklepie zajmuje średnio 2 godziny rano i 2 godziny wieczorem, aby włożyć i wyjąć mięso z lady, aby zanieść je do komory chłodniczej. Dzięki systemowi G-Concept r nie musi ona wykonywać tych czynności: może pozostawić mięso w ladzie i uzupełnić sprzedany towar. Pozostaje tylko kontrola zamknięcia tylnych drzwi przesuwnych przed zamknięciem sklepu.
W ten sposób możemy oszacować oszczędność pracy na poziomie około 3 godzin dziennie średnio:
Poniższa kalkulacja obrazuje wymierny efekt ekonomiczny w postaci zmniejszonych kosztów pracy
3 godziny / dzień × 250 dni roboczych = 750 h / rok
Kalkulacje powyższe nie biorą pod uwagę zwiększonych obrotów dzięki wizualnej estetyce samego urządzenia oraz namacalnym walorom sprzedawanego mięsa.
fot.ITALFROST
System G-CONCEPT dostępny jest tylko w ladach CRIOCABIN typ
1. Lada chłodnicza ETOILE link:
https://www.italfrost.pl/wyposazenie-sklepow/lady-chlodnicze/etoile.html
2. Lada chłodnicza EBONY link:
https://www.italfrost.pl/wyposazenie-sklepow/lady-chlodnicze/ebony.html
3. Lada chłodnicza EVODUE:
https://www.italfrost.pl/wyposazenie-sklepow/lady-chlodnicze/evodue.html
Wszystkie pozostałe urządzenia i wyposażenie sklepów można znaleźć na stronie:
https://www.italfrost.pl/. https://youtu.be/UKeDEAs1mhI
Zapraszamy do współpracy.
Lady chłodnicze do wyposażenia sklepów - "ITALFROST"