O potrawach i cechach charakteryzujących mięso dostarczane do restauracji rozmawiamy
z managerem – Agnieszką Wojtaś oraz szefem kuchni – Dawidem Golcem.
Restauracja SZTOLNIA Mięso, Chleb, Wino znajduje się przy ul. Chorzowskiej 109 w Katowicach. Jest to budynek zlokalizowany obok Silesia City Center. Jesteśmy stosunkowo młodą restauracją na rynku katowickim. Działamy dopiero od roku, ale otwarta kuchnia, w której pieczemy własne pieczywo i smażymy doskonałe steki i burgery to niewątpliwie nasz ogromny atut– mówi Agnieszka Wojtaś.
Remigiusz Zagraba: Od kilku lat obserwujemy rozwój cateringu i organizacji imprez okolicznościowych w lokalch. Czy ten ten trend również jest odczuwany w restauracji SZTOLNIA MIĘSO, CHLEB i WINO?
Agnieszka Wojtaś: Jak najbardziej organizujemy spotkania firmowe, biznesowe. Również na wszystkie inne imprezy stricte okolicznościowe, jesteśmy otwarci. Każdy gość jest indywidualnie obsługiwany. Wszystkie propozycje i zapytanie na pewno spotkają się z odpowiedzią i rozwiązaniem.
Nie mamy gotowych propozycji menu na tego typu spotkania. Staramy się nie funkcjonować szablonowo. Jeśli to możliwe, dążymy do spotykania z każdym z potencjalnych klientów. Pytamy się o jego preferencje, jakie miał wcześniejsze doświadczenia z poprzednimi restauracjami, ponieważ nie chcielibyśmy powielić błędów poprzedników. Dobieramy ofertę indywidualnie od samego początku do końca i dopiero po akceptacji taka impreza się odbywa. Pragniemy, aby każdy gość, który wchodzi do restauracji, wychodził najedzony oraz zadowolony z obsługi i atmosfery.
R.Z.: Jakie potrawy mięsne można znaleźć w menu restauracji SZTOLNIA MIĘSO, CHLEB i WINO i jakie rodzaje mięs są najpopularniejsze?
A.W.: Mamy spory wachlarz steków, które serwujemy.W ofercie można znaleźć mięso rasy angus, steki wołowe z polskiej polędwicy, steki z rostbefu oraz z antrykotu. Serwujemy również kaczkę podawaną na dwa sposoby, kurczaka grillowanego nadziewanego porem i imbirem na risotto z pomidorami oraz burgery z wołowiny mielonej. Na przystawkę proponujemy tatar wołowy i carpaccio wołowe. Każdy znajdzie coś mięsnego dla siebie, tym bardziej, że sama nazwa naszej restauracji zobowiązuje nas, żebyśmy mieli sporo propozycji mięsnych w menu.
R.Z.: Jakie wymagania stawiacie Państwo firmom dostarczającym mięso do restauracji?
AW: ...
R.Z.: Czym powinno się charakteryzować mięso dostarczane do restauracji?
DG: ...