Wielkanoc to szczególny czas, spędzany w rodzinnym gronie. Śniadanie wielkanocne to koncert smaków nie tylko jaj ale również szynek, pasztetów oraz zupy, której nieodłącznym elementem jest biała kiełbasa. Wyroby mięse spełniają ważną rolę w kompozycji świątecznego koszyka, bowiem symbolizują zdrowie i płodność. Śniadanie wielkanocne, obiad świąteczny, spotkania z rodziną kręcą się wokół stołu, dlatego chcielibyśmy polecić Państwu wyjątkowe wyroby Zakładu Mięsnego Poliwczak:
SZYNKA WĘDZONA SUROWA
Szynka to jedna z najbardziej lubianych wędlin. Zajadamy się nią na co dzień i od święta. Sekret tego wieprzowego przysmaku, tkwi nie tylko w precyzyjnie wybranym, wysokiej jakości mięsie, ale również w odpowiednim przyrządzeniu szynki – peklowaniu i wędzeniu. Szynkę surową należy gotować do miękkości bardzo powoli, aby była krucha i delikatna w smaku. Następnie po ugotowaniu jeszcze gorącą należy włożyć na kilka minut do zimnej wody, a następnie wyjąć i odsączyć. Gwarantujemy, że wyśmienity smak tak przygotowanej szynki surowej docenią wszyscy, nawet ci najbardziej wymagający smakosze.
KIEŁBASA BAŁA SUROWA
W kuchni polskiej tradycyjnie podawana właśnie podczas Świąt Wielkiej Nocy.
Tuż przed spożyciem kiełbasa biała surowa wymaga krótkiej obróbki cieplnej, najczęściej gotowania lub pieczenia. Tradycyjnie podawana w żurku lub do świątecznej zupy chrzanowej. Kiełbasa biała surowa produkowana jest ze specjalnie wyselekcjonowanego mięsa wieprzowego. Po sparzeniu jest soczysta z wyczuwalnym posmakiem naturalnych przypraw – majeranku, czosnku, pieprzu białego oraz czarnego. Metoda produkcji kiełbasy białej nie zmieniła się od wielu lat, zaczęto jedynie używać nowoczesnych maszyn, dzięki którym proces przygotowywania kiełbasy stał się prostszy. Zapewniamy, że każdy kto choć raz spróbuje kiełbasy białej firmy Poliwczak, będzie chciał ją smakować nie tylko od święta.
KIEŁBASA CHRZANOWA
Wyrób okazjonalny przygotowywany właśnie na Wielkanoc. Jest to kiełbasa wieprzowa (82%) , średniorozdrobniona, parzona. Chrzan stanowi 6% wśród wszystkich składników kiełbasy chrzanowej. Połączenie tradycyjnej kiełbasy białej z nutą naturalnych przypraw i aromatów, wśród których króluje chrzan, daje niezwykle subtelną ucztę dla podniebienia. W ten sposób powstaje smaczna i aromatyczna kiełbasa świąteczna.
PASZTET Z PIECA
Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć pasztetu. Tradycyjny, pieczony w foremce pasztet firmy Poliwczak, przyrządzany jest z mięsa wieprzowego oraz drobiowego z dodatkiem nuty wątróbki drobiowej. Przygotowywany według starych, sprawdzonych receptur. Przyprawiany specjalnie dobraną mieszanką przypraw, które podkreślają wyjątkowy smak i aromat pieczonego pasztetu. Doskonały do krojenia w ulubionej grubości plastry. Już sam smakuje znakomicie, ale zyskuje jeszcze więcej w towarzystwie świeżych warzyw. Wyjątkowy pasztet nie tylko na Wielkanocny stół!
Zachęcamy do spróbowania naszych świątecznych smakołyków oraz do zapoznania się z całą naszą ofertą, więcej informacji na stronie www.poliwczak.com.pl
Smacznego!