W ostatnim czasie obserwujemy dynamiczny rozwój sektora dań gotowych w Polsce. Dania gotowe zapakowane na tackach, które wystarczy podgrzać w kuchence mikrofalowej ubogacają ofertę zakładów przetwórstwa mięsnego oraz zakładów garmażeryjnych. Warto tu wspomnieć, że dania gotowe oprócz sprzedaży w dotychczasowych kanałach sprzedażowych (sklepy) doskonale sprawdzają się w sprzedaży vendingowej (automaty sprzedażowe). Wielu przedsiębiorców zobowiązanych przepisami do wydawania posiłków regeneracyjnych, ustawia automaty sprzedażowe w zakładach pracy, na budowach. Automaty sprzedażowe coraz częściej pojawiają się również na stacjach benzynowych, uczelniach.
Produkty sektora dań gotowych można podzielić na dwa rodzaje:
- ready food – gotowe dania, której wystarczy podgrzać w kuchence mikrofalowej, jedno lub wieloskładnikowe dania, np. pierogi, krokiety, dania mięsne lub rybne z dodatkami.
- ready to cook – gotowe dania, przygotowane do samodzielnego przyrządzenia w domu poprzez pieczenie, zapiekanie w piekarnikach czy na grilach np. rolady mięsne, pieczenie, szynki, mięso w marynatach, całe kurczaki w przyprawach itp.
W zależności od finalnego sposobu przygotowania dań, sposobu pakowania (produkt mrożony, chłodzony), kanału dystrybucji ważne jest odpowiednie dobranie materiału opakowania.
Tacki CPET
Są przystosowane do pakowania dań gotowych chłodzonych, mrożonych, które następnie można podgrzewać w piekarniku czy kuchence mikrofalowej. Opakowania z CPET charakteryzuje dobra bariera dla gazów oraz wysoka wytrzymałość zarówno w niskich jak i wysokich temperaturach (do +200 st. C). Danie zapakowane na tacce CPET od razu można włożyć do rozgrzanego piekarnika elektrycznego, kuchenki mikrofalowej w celu podgrzania.
Tacki CPET są produkowane z folii sztywnej oraz spienionej.
1. Tacki z folii sztywnej są dostępne jako jedno lub wielokomorowe w szerokiej gamie kształtów i pojemności.
2. Tacki z folii spienionej CPET (DOTray) DOTraywykonane są ze spienionego CPET. Tacki te posiadają takie same właściwości jak tacki z folii sztywnej. Są bezpieczne w użytkowaniu gdyż spieniona struktura materiału, z którego wykonano tackę, izoluje gorący produkt przez co zmniejsza ryzyko poparzenia się. Wytrzymała konstrukcja tacek pozwala na przygotowanie posiłku wkładając go bezpośrednio z zamrażalnika do rozgrzanego piekarnika. Tacki świetnie sprawdzają się do pakowania roladek, kotletów, hamburgerów, różnego rodzaju makaronów. Sądostępne w kilku formatach Dostępne kolory: biały, czarny, niebieski, brązowy.
Do zamykania tacek przeznaczone są folie łatwozrywalne oraz z silnym zgrzewem z możliwością użycia w kuchenkach mikrofalowych lub piekarnikach bez usuwania ich z tacki.
Tacki polipropylenowe jedno i wielokomorowe - są przeznaczone do pakowania produktów spożywczych w atmosferze ochronnej. Dla wyższego poziomu bariery dla gazów stosowana jest warstwa EVOH. Zapakowane produkty spożywcze w tacki lub pojemniki z polipropylenu można utrwalać termicznie poprzez proces pasteryzacji lub sterylizacji. Szeroka gama formatów oraz atrakcyjne kształty pozwalają wyróżnić towar na półkach sklepowych. Zastosowanie: produkty w tackach można podgrzewać w kuchenkach mikrofalowych w temperaturach do 120 st.C .
Tacki kartonowe powlekane - wytrzymałe i ekologiczne opakowania wykonane z surowców odnawialnych. Tacki celulozowe są przeznaczone wyłącznie do pakowania produktów mrożonych (– 40st.C), i przeznaczone są do odgrzewania /zapiekania w kuchenkach mikrofalowych i piekarnikach elektrycznych (do +225st.C). Szeroka gama kształtów: okrągłe, owalne, prostokątne, kwadratowe, typowe formaty 205 x 160 mm oraz 187 x 137 mm, oraz przystosowanie dozamykania wieczkiem, poprzez zgrzew folii lub kartonikiem również z nadrukiem pozwala na zastosowanie opakowania do wielu produktów.
Tacki aluminiowe - to tacki wykonane z dwukrotnie grubszej folii aluminiowej niż dostępne na rynku foremki aluminiowe. Gładki rant na brzegach tacki pozwala na zamykanie tacki folią górną w atmosferze modyfikowanej (MAP). Dzięki mocnej konstrukcji tacki można również owijać folią lub pakować w folii na maszynach typu flowpack. Tacki w standardzie nie posiadają laminacji lakierami i zapakowane w nich produkty można najpierw zapiec, np. pasztety, lasagne a następnie zamknąć je poprzez zgrzew folią. Tacki mają wysoką odporność mechanicznąw niskich i wysokich temperaturach od – 40 °C do + 350 °C,można używać je w kuchenkach mikrofalowych, szczególnie polecane do pakowania produktów spożywczych podlegających obróbce termicznej w wysokich temperaturach.