W polskiej kuchni niesÅ‚abnÄ…cÄ… popularnoÅ›ciÄ… cieszy siÄ™ kieÅ‚basa. Danie to można bowiem przygotować na bardzo wiele sposobów zarówno zimÄ… (kiedy to przyrzÄ…dzamy jÄ… w warunkach domowych) jak i latem, kiedy najczęściej wrzucamy na grill. KieÅ‚basa stanowi również doskonaÅ‚y dodatek do kanapek. Ten z pozoru niewyszukany specjaÅ‚ można spotkać w bardzo wielu wariantach i smakach, a kieÅ‚basa kieÅ‚basie nierówna. KupujÄ…c kieÅ‚basÄ™ warto wiÄ™c dowiedzieć siÄ™ co nieco o tym, z czego zostaÅ‚a zrobiona, a nie bez znaczenia jest również receptura, wedÅ‚ug której powstaÅ‚a. Taka wiedza pomoże nam odróżnić wÄ™dliny domowe, zawierajÄ…ce dużą ilość miÄ™sa oraz przygotowane wedÅ‚ug tradycyjnej receptury od gorszych gatunkowo wyrobów, kuszÄ…cych jedynie niskÄ… cenÄ….
KieÅ‚basy produkowane sÄ… zwykle z miÄ™sa wieprzowego lub też wieprzowo-woÅ‚owego. SpecjalnoÅ›ciÄ… ZakÅ‚adu Przetwórstwa MiÄ™snego Ryjek z województwa lubelskiego jest miÄ™dzy innymi kieÅ‚basa wiejska, produkowana z najlepszej jakoÅ›ci miÄ™sa. W skÅ‚ad tego specjaÅ‚u wchodzi: miÄ™so wieprzowe klasy I 20 kg, miÄ™so wieprzowe klasy II A 40 kg, miÄ™so wieprzowe klasy II B 20 kg, miÄ™so wieprzowe klasy III 10 kg, miÄ™so woÅ‚owe klasy II 10 kg, woda 10 l. przyprawy: pieprz naturalny 0,5 kg, czosnek Å›wieży 0,5 kg, gaÅ‚ka muszkatoÅ‚owa 0,03 kg, peklosól 2 kg, cukier 0,10 dag. Jak widać, skÅ‚ad kieÅ‚basy zachÄ™ca, ponadto warto również dodać, że jest ona wÄ™dzona w tradycyjnej wÄ™dzarni. Wyrób ten wytwarzany jest w taki sam sposób, jak tradycyjne kieÅ‚basy wedÅ‚ug starej receptury. Przydatność do spożycia kieÅ‚basy wiejskiej na suchym powietrzu wynosi póÅ‚ roku, natomiast mokrej w lodówce – 2 tygodnie.
KolejnÄ… propozycjÄ…, zÅ‚ożonÄ… miÅ‚oÅ›nikom tradycji przez ZakÅ‚ad Przetwórstwa MiÄ™snego Ryjek, jest szynkowa kieÅ‚basa wieprzowa. KieÅ‚basa szynkowa to produkt grubo rozdrobniony. W jej skÅ‚ad wchodzÄ…: miÄ™so wieprzowe klasy I 80 kg, miÄ™so wieprzowe klasy III 20 kg, woda 10 l. przyprawiana jest nastÄ™pujÄ…co: pieprz naturalny 30 dag, gaÅ‚ka muszkatoÅ‚owa 0,03 kg, kolendra 0,03 dag. Termin przydatnoÅ›ci wynosi 7 dni w temperaturze 18 stopni Celsiusa.
Wielu z nas równie czÄ™sto, co po kieÅ‚basy, siÄ™ga także po parówki. StanowiÄ… one pyszne, Å‚atwe i szybkie w przygotowaniu danie. Te ze sklepowych póÅ‚ek sÄ… oczywiÅ›cie wariantem najtaÅ„szym, ale – jak to czÄ™sto bywa w takich przypadkach – również poÅ›ledniejszejjakoÅ›ci. Na rynku możemy jednak znaleźć prawdziwe królowe wÅ›ród parówek – wystarczy wspomnieć choćby o tak zwanych paluchach – czyli parówkach o wysokiej miÄ™snoÅ›ci. Te jakoÅ›ciowo najlepsze wyroby produkowane sÄ… na podstawie wÅ‚asnej receptury wÅ‚aÅ›ciciela od dwudziestu lat, co samo w sobie stanowi ich rekomendacjÄ™. SkÅ‚ad przedstawia siÄ™ nastÄ™pujÄ…co:
Wsad peklowany surowców podstawowych: miÄ™so woÅ‚owe klasy II 30 kg, podgardle 25 kg, miÄ™so wieprzowe klasy II B 25 kg, miÄ™so wieprzowe klasy III 20 kg, 20 kg lodu, przyprawy: pieprz naturalny 0,20 kg, gaÅ‚ka muszkatoÅ‚owa 0,10 kg, cukier 10 dag (nadaje on zarówno kolor, jak i kruchość). Termin spożycia wynosi 5 dni.
To tylko niektóre propozycje dla zwolenników zdrowej, a jednoczeÅ›nie typowo polskiej, smacznej żywnoÅ›ci. W ofercie firmy Ryjek znajdÄ… PaÅ„stwo bogatÄ… ofertÄ™ wyrobów miÄ™snych w tym także serwolatkÄ™ z boczku, którÄ… zakÅ‚ad produkuje jako jedyna firma w okolicach Lublina. Warto dodać, że sÄ… to produkty tradycyjne, o wysokiej zawartoÅ›ci miÄ™sa, wÄ™dzone oraz przygotowywane wedÅ‚ug starych receptur. Wszystko to stanowi gwarant niepowtarzalnego smaku i aromatu, a co za tym idzie – ucztÄ™ dla podniebienia.
Informacje o innych produktach ZakÅ‚adu Przetwórstwa MiÄ™snego „Ryjek” klikajÄ…c tutaj.