Mięso królicze jest bardzo delikatnym i lekko słodkim mięsem. Jednym z bardziej wartościowych elementów tuszki jest udo królicze, ponieważ zawiera bardzo mało tłuszczu i dużą ilość białka.
Ze względu na swoje wartości odżywcze, może być stosowane w diecie małych dzieci oraz osób starszych. Udo królicze ma bardzo szerokie zastosowanie kulinarne, można je podać pieczone na ruszcie, smażone oraz duszone. Oprócz tego, udo z królika jest wykorzystywane do gotowania rosołu oraz innych zup, dlatego też wiele restauracji zaopatruje się w ten konkretny element.
Ubojnia królików Borowczyk, zlokalizowana w Gostyniu (pomiędzy Lesznem a Jarocinem)
w województwie wielkopolskim, jest producentem mięsa króliczego. Specjalizuje się
w przetwórstwie i sprzedaży mięsa z królika świeżego i mrożonego. W ofercie oprócz uda z królika znajdują się również:
- łopatka królicza,
- tuszka królicza,
- comber króliczy,
- porcja królicza,
- żeberko królicze,
- wątróbka królika.
Wszystkie elementy pakowane są na tackach. Firma Borowczyk dedykuje swoje produkty gastronomii, masarniom, zakładom przetwórczym oraz hurtowniom.
Elementy z królika, producent - Firma Borowczyk S.C. Ubojnia królików