Włoskie wędliny długodojrzewające znane są na całym świecie. Ceni się je za najwyższe standardy produkcji oraz niepowtarzalny smak. Regionalne włoskie wyroby zdobywają popularność również w Polsce i nie ma się co dziwić, żadne inne wędliny nie są w stanie im dorównać...
Do najbardziej znanych długodojrzewających wędlin zalicza się przede wszystkim Prosciutto, czyli suszoną, surową szynkę. W rejonie Górnej Andygi jest wytwarzana szynka długodojrzewająca o nazwie SPECK.
Ten tradycyjny wyrób produkowany jest z szynki wieprzowej bez kości, która po sprasowaniu przez minimum 30 dni marynują się w aromatycznych przyprawach, czosnku i soli morskiej. Tak przygotowaną szynkę wędzi się zimnym dymem, a następnie odwiesza do suszenia i dojrzewania na kilka miesięcy.
Wyjątkowy smak oryginalnego SPECKU dostrzegła i doceniła firma KABANOSIK, która postanowiła sprowadzić ten rarytas do Polski. TYROLSKI SPECK od regionalnego producenta Martinspeck zachwyca delikatną strukturą i wyrazistym smakiem, podbijając serca polskich smakoszy. Oryginalna receptura i tradycyjna technologia produkcyjna zapewniają najwyższą jakość produktu.
Firma KABANOSIK nie tylko sprowadza najlepsze regionalne wędliny ze świata. Prowadzi również rozbiór wołowiny, z którego pochodzą najwyższej klasy elementy mięsne „skrojone na miarę”przez profesjonalnych rzeźników, spełniając bardzo restrykcyjne normy. W codziennej ofercie można znaleźć zawsze świeże i soczyste polędwice, antrykot, rozbratel, rostbef, kark i inne cenione przez konsumentów części wołowe. Głównymi odbiorcami są sklepy mięsne i renomowane krakowskie restauracje, które od lat zaopatrują się w KABANOSIKU z Krakowa.