Półgęsek tradycyjny to luksusowy produkt jadany w kuchni staropolskiej najczęściej na zimno. Wędlina z mięsa gęsiego jest nie tylko zdrowa. Zawiera dziesięć razy mniej tłuszczu niż wieprzowina oraz dużo korzystnych dla serca nienasyconych kwasów tłuszczowych. A poza tym jej spożycie poprawia nastrój i samopoczucie.
Półgęsek przygotowywany jest tak jak kiedyś, gdy nie były dostępne zamienniki smakowe i środki funkcjonalne, czyli w sposób naturalny, tradycyjny. Cały smak produktu tkwi w recepturze i procesie przygotowywania.
Delikatna wędlina drobiowa produkowana jest z gęsiego fileta ze skórą. Produkt jest nacierany solą peklującą oraz mieszanką naturalnych przypraw ziołowo- smakowych, następnie leżakuje przez 2 tygodnie w chłodnym miejscu. Co drugi dzień produkt jest przekładany i ponownie nacierany przyprawami, dzięki czemu nabiera smaku. Wędzenie naturalnym dymem konserwuje produkt i nadaje wędlinie specyficzny aromat a także kruchość. Proces wędzenia powoduje również utratę masy, gdyż z 1000 gram mięsa powstaje produkt o masie ok. 700 gram. Naturalna trwałość produktu sięga do 90 dni i jest wynikiem tradycyjnej produkcji. Najlepiej smakuje pokrojony w cienkie plastry.
Jest kilka szkół przygotowywania półgęska tradycyjnego. Niektórzy producenci zwijają pierś gęsią w rulonik, jednak nasza technologia produkcji skierowana jest na pojedynczy półgęsek, dzięki czemu mamy pewność, że mięso nabrało odpowiedniego smaku przypraw i ma wysoką jakość- mówi Eugeniusz Bojanowski właściciel DROBGEN z Tuchlina w województwie pomorskim.
Półgęsek tradycyjny to ciekawa pozycja dla klientów Państwa sklepu, hotelu oraz restauracji. Pakowany w całości o wadze około 250-350 gram vacum. Po otwarciu powinien być przechowywany w suchym miejscu w temperaturze do 7 stopni C. Jest to produkt niezwykle ceniony i poszukiwany za swój niezwykły smak.
Dodatkowe informacje o innych produktach firmy, dostępne są na stronie www.drobgen.pl lub pod numerami 58 681 93 77, 600901709, 602702960.