W pierwszych dziesięciu miesiącach br. wywóz mięsa jagnięcego z Australii był o 1% wyższy
w stosunku do poziomu eksportu z analogicznego okresu 2015 r. Największy wzrost sprzedaży odnotowano do Chin, Stanów Zjednoczonych, Japonii, Korei Południowej oraz Papui Nowej Gwinei. Łączny wywóz tego gatunku mięsa do krajów Bliskiego Wschodu był, co prawda niższy niż przed rokiem, jednakże wzrósł on znacznie do Zjednoczonych Emiratów Arabskich oraz Kataru. Łączny eksport chłodzonego mięsa obniżył się o 2% do 82,8 tys. ton. Zwiększyła się sprzedaż tego rodzaju mięsa do Stanów Zjednoczonych oraz Korei Południowej, co jednak nie zrekompensowało spadku wywozu, ze względu na redukcję wysyłek do krajów Bliskiego Wschodu oraz Unii Europejskiej. Tymczasem wysyłki mrożonej jagnięciny zwiększyły się o 4% do 112,8 tys. ton, przede wszystkim za sprawą zwiększonego eksportu do Chin, USA, Korei Południowej, krajów Unii Europejskiej oraz Japonii. Eksport australijskiej jagnięciny do krajów Bliskiego Wschodu zmniejszył się o 10% do 51,9 tys. ton. Na spadek ten złożyła się głównie redukcja wywozu do Bahrajnu (spadek o 92% do około 600 ton). Zwiększył się za to eksport do dwóch największych, i najszybciej rozwijających się rynków zbytu dla Australijczyków z tego regionu świata, tj. do Zjednoczonych Emiratów Arabskich (wzrost
o 12% do 17,1 tys. ton) oraz do Kataru (wzrost o 13% do 13,6 tys. ton). Wysyłki do Stanów Zjednoczonych wzrosły o 8% do 42,9 tys. ton, a do Chin zwiększyły się aż o 21% do 31,3 tys. ton.
Wszystko wskazuje też na to, że w nadchodzących, chłodniejszych miesiącach popyt na mięso owcze w Chinach będzie utrzymywał się nadal na wysokim poziomie. W omawianym okresie Australijczycy zwiększyli także wywóz tego gatunku mięsa do Korei Południowej, o 37% do 6,6 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA