Alexander Militskih - właściciel restauracji "U Myśliwych" o dziczyźnie
Remigiusz Zagraba: Dziczyzna to mięso o licznych zaletach i walorach m.in. smakowych i dietetycznych. Mimo to wydaje się, że jest ona w pewnej mierze niedoceniana, szczególnie na tle wieprzowiny i drobiu. Skąd pomysł na dziczyznę jako podstawę menu?
Alexander Militskih: Dziczyzna to najbardziej aromatyczne i smakowite mięso. Zwierzęta dorastają w naturalnym środowisku, więc ich mięso jest pozbawione sztucznych pasz i dodatków. Klienci bardzo często postrzegają ją jako rarytas. Dziczyzna to mięso niskokaloryczne, a zarazem wartościowe pod względem zdrowotnym. Jest niezwykle bogate w białka, witaminy z grupy B i minerały. Pomysł prowadzenia restauracji oraz promowania właśnie dziczyzny pojawił się jako naturalna konsekwencja naszych działań, bowiem restauracja „U Myśliwych” mieści się w domu łowieckim prawie od samego początku wybudowania domu.
Fot. Pelmieni myśliwskie z mięsem dzika i kurkami - "Restauracja U Myśliwych"
R.Z.: Mięso ze zwierzyny łownej można przygotować na wiele sposobów, lecz trzeba pamiętać, że to surowiec wymagający i specyficzny. Przygotowanie i podanie stanowi wyzwanie dla kucharza. Jakie są Państwa popisowe dania?
A.M.: Zapewniamy, że nasi mistrzowie kuchni są doświadczonymi gastronomami. Spod ich ręki wychodzą przepyszne steki z jelenia lub sarny podawane na kamieniu z lawy wulkanicznej. Godne polecenia są również takie dania jak: zając w śmietanie z borowikami oraz pelmieni z dzika i kurkami. Zwolennikom mięsa surowego polecamy tatar z sarny z jajkiem przepiórczym oraz carpaccio z jelenia z vinaigrette oraz parmezanem. Wyśmienitą propozycją dla wszystkich klientów są wyborne zupy: myśliwska oraz rosół z bażanta.
R.Z.: Państwa restauracja cieszy się doskonałą opinią wśród poznaniaków. Co najbardziej przyczyniło się do sukcesu restauracji?
A.M.: Zamiłowanie do gotowania oraz wkładanie do tego całej duszy i serca. Dużą wagę przywiązujemy do zadowolenia klienta. Osiągamy to dzięki profesjonalnej obsłudze i niepowtarzalnej atmosferze lokalu.
R.Z.: Przestronne i gustowne wnętrze lokalu pozwaliło, na poszerzenie oferty o organizację imprez okolicznościowych. Co szczególnego możecie Państwo zaproponować klientom?
A.M.: Nasi klienci mogą liczyć na organizację wszystkich rodzajów imprez okolicznościowych, od chrzcin po urodziny, czy też imprez firmowych oraz bankietów.
Ponadto przy restauracji „U Myśliwych” znajduje się również sklep z dziczyzną oraz produktami bio „Specjały lasu”. Wyroby tam proponowane są zawsze świeże i smaczne. Specjalnością są wyroby z dziczyzny, wędzone domowymi sposobami szynki i schaby, kiełbasy oraz pasztety.
R.Z.: Mięso i wędliny to bardzo wymagające produkty. Jak często realizowane są dostawy do restauracji ?
A.M.: Dostawy są realizowane kilka razy w tygodniu, a mięso pochodzi z lasów wielkopolskich.
R.Z.: Jakie wymagania stawiacie Państwo firmom dostarczającym mięso i wędliny do restauracji?
A.M.: Mięso, które trafia do restauracji jest wysoko wyselekcjonowane. Odbierane są wyłącznie najlepsze tusze dzikich zwierząt I klasy. Surowiec zawsze jest świeży, pochodzi od zwierząt upolowanych parę dni wcześniej. Posiada wszystkie certyfikaty jakości.