Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów dotyczących łatwiejszej identyfikacji produktów wytworzonych z polskich surowców, pragnie przypomnieć, że od dnia 1 stycznia 2017 r. obowiązują przepisy w tym zakresie (ustawa z dnia 4 grudnia 2016 r. o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych (Dz.U. z 13.12.2016, poz. 2007)).
Znak ten dzięki prostej grafice nawiązującej do flagi polskiej zwraca uwagę konsumentów, którzy jako kryterium zakupu danego produktu traktują właśnie odniesienia do polskiego pochodzenia.
Informacja „Produkt polski” może być podawana na produktach, których surowce rolne pochodzą z krajowej produkcji. Dopuszcza się użycie 25% składników niepochodzących z Polski, ale tylko pod warunkiem koniecznego wykorzystania takich składników w produkcie i przy braku możliwości pozyskania tych składników w kraju (np. bakalie – rodzynki czy skórka pomarańczowa).
Znakowanie tą informacją jest dobrowolne i nie wymaga rejestracji.
Logo „Produkt polski” można pobrać bezpłatnie ze strony Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi https://www.gov.pl/web/rolnictwo/produkt-polski, na której znajdują się wszystkie niezbędne informacje i regulacje dotyczące znaku.
Źródło: IJHARS