Grillowanie, czyli zdrowy posiłek w ogrodzie - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Grillowanie, czyli zdrowy posiłek w ogrodzie

Długo oczekiwany sezon na ucztowanie w plenerze nareszcie się rozpoczął. Nasze grillowane menu często ulega zmianie, bywa rozszerzane o nowe smaki, zazwyczaj przyprawy, dodatki i sosy. Jednak w centrum uwagi zawsze pozostaje mięso w postaci: różnorodnych kiełbasek, szaszłyków i ulubionych porcji drobiu. Co i jak długo grillować? Podpowiadamy jak przygotować smaczny i zdrowy posiłek na grillu.

Nic w tym dziwnego, że gdy robi się ciepło uwielbiamy na otwartej przestrzeni ogrodu, łąki, nawet parku przygotowywać niecodzienne, grillowane posiłki. Na rozpalonych węglach grillujemy dania, za którymi tęsknimy przez całą zimę. Na tego typu posiłki możemy pozwolić sobie z dużą częstotliwością, bowiem pieczone na żywym ogniu mięsa doskonale wpisują się w zdrową dietę paleo. Na gorących rusztach lądują kiełbaski i kaszanka w naturalnych osłonkach, karkówka i steki, czyli zdrowe niskoprzetworzone produkty, dostarczające organizmowi białka i niezbędnych kwasów tłuszczowych. Jakie przysmaki w jakim odcinku czasu grillować, aby były soczyste i pięknie przyrumienione?

 

Grillujemy w czasie i przestrzeni

Pole tekstowe:  Fot. ZPM Hańderekfirmy Spot LightFot. Spot Light

Aby nasze dania mięsne z grilla zachwyciły domowników, warto przez kilka godzin przechować je
w ulubionej marynacie – indywidualnie dobranych ziołach. W trakcie przygotowania posiłku na grillu pamiętajcie, że czas pozostawienia mięsa na rozgrzanym ruszcie jest uzależniony od gatunku mięsa, wielkości porcji i temperatury paleniska. Najpopularniejsze i łatwe jest grillowanie wieprzowiny i drobiu, które najczęściej są podpiekane we wnętrzu aluminiowego worka lub folii. Do ich przygotowania najefektywniejsze będą grille
z pokrywą, która sprawiają, że na ruszcie panuje wyrównana, stała temperatura. Ważne, aby wieprzowina była grillowana w temperaturze nieprzekraczającej 75 stopni, zbyt wysoka spowoduje przypalenie wierzchniej powłoki mięsa. Dodatkowo powinniśmy pamiętać, że mięso w workach aluminiowych grilluje się do czasu, aż stanie się miękkie, a marynata zacznie robić się klarowna. Wieprzowinę, różne jej porcje grillujemy w innym okresie czasu. I tak mięsa pozostawione na ruszcie ze średnio rozgrzanym paleniskiem potrzebują grillowania z obu stron: kiełbaski wieprzowe – 5-6 minut – nie zapomnijcie ich „ponacinać” nożem, karkówka – 5-6 minut, żeberka – 15-25 minut, polędwica wieprzowa – 6-8 minut. Cierpliwości wymagają od nas skrzydełka - 25-30 minut. Dość szybko przyrządzimy kurczaka bez kości 6-8 minut oraz warzywa – 5-6 minut.

Pamiętaj! Nie grilluj mięsa zbyt długo, bo stanie się ono suche i łykowate, a co za tym idzie ciężkostrawne i ubogie w wartości odżywcze. Grillowane potrawy podawaj z dużą ilością warzyw
i owoców. Grillowana uczta powinna obfitować także w różnego rodzaju sałatki.

 

Zdrowa wyższość grilla nad patelnią

Pole tekstowe:  Kiełbasa Biała Parzona w naturalnych osłonkach.Fot. ZPM Hańderekfirmy Spot LightFot. Spot Light

Niektórzy sądzą, że to niewiarygodne,
a jednak. Grill, to narzędzie, które może stać się naszym sprzymierzeńcem w budowaniu zdrowej i wartościowej diety. Niekwestionowaną  zaletą grillowania jest to, że przygotowujemy mięso bez udziału dodatkowych tłuszczów, a najważniejsze, że podczas obróbki termicznej wytapiamy
z kiełbas i mięs nawet do 20 proc. więcej tłuszczu niż przy użyciu patelni. Zrumienione, nieprzypalone i ciepłe mięso lub niskoprzetworzone wyroby w naturalnych osłonkach - Kiełbasa Sołtysa, Kaszanka lub Biała Kiełbasa marki Hańderek - sprawią, że posiłek w ogrodzie będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowy.

By było bardziej  zdrowo…

Do przygotowywania potraw na grillu używaj wyłącznie węgla drzewnego lub drewna z drzew liściastych. Unikaj chemicznych dość popularnych podpałek. Sam marynuj mięso, unikaj mięs tzw. „gotowców” konserwowanych saletrą – pod wpływem temperatury rozkłada się ona na toksyczne związki. Potrawy grilluj w folii aluminiowej lub na tackach – wytapiający się tłuszcz nie spala się na rozżarzonych węglach, nie wytwarzając tym samym szkodliwych substancji. 

Zakład Przetwórstwa Mięsnego Hańderek Sp. Jawna


Autor: Materiał promocyjny firmy HAŃDEREK

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.