Indyk dobry na wszystko! - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Indyk dobry na wszystko!

zdj. Pixaby

Gdyby na bezludną wyspę pozwolono mi zabrać tylko jeden produkt, bez wahania wybrałbym indyka – Jamie Oliver, brytyjski kucharz, autor programów i książek kulinarnych.

 

Indycze mięso potrafi naprawdę zadziwić swym bogactwem walorów oraz różnorodnością smaków. Z piersi można wydobyć delikatność cielęciny. Udka przyprawione jałowcem potrafią świetnie imitować dziczyznę. Ciemne i tłuste mięso z szyi jest niczym wieprzowina. Jest to przy tym mięso dietetyczne i posiadające prawdziwe bogactwo cennych składników odżywczych.

 

Symbol dziękczynienia

W amerykańskiej kulturze indyk zajmuje szczególne miejsce, jako tradycyjna potrawa związana ze Świętem Dziękczynienia. I choć pierwsi osadnicy amerykańscy nie byli w stanie zbadać składu mięsa indyczego, to z całą pewnością mogli zaobserwować, że te duże i dorodne ptaki dostarczają w swym mięsie mnóstwo siły i energii. Dziś wiemy, że takie przekonanie było uzasadnione. Świadczy o tym duża zawartość niacyny, selenu, witamin B6 i B12, a także cynku. Dodatkowo indycza wątróbka jest bogatym źródłem witaminy A.

 

Co można zrobić z indyka?

Chyba mniej miejsca zająłby opis, czego nie można zrobić z indyka.

Indyk to istna fabryka mięs wszelakich! Pomijając ten drobny szczegół, że można go piec, smażyć, dusić i gotować na tysiące sposobów, to jest to także świetny materiał na smaczne i wykwintne wędliny: szynki, polędwice, rolady, kiełbasy, a także oczywiście pasztet.

 

Źródło:

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/indyk-mieso-ktore-polecaja-dietetycy-wartosci-odzywcze-indyka_43463.html

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.