Kebab to potrawa turecka, która cieszy się ogromnym zainteresowaniem również w Polsce. Zaczerpnięty został z kuchni orientalnej. Jest szybki w przygotowaniu, podaje się go w specjalnej bułce lub w placku lawasz z dodatkiem warzyw i sosów lub jako danie z frytkami i surówką. Wiele pizzerii używa mięso kebab jako dodatek do pizzy. Sekretem smaku jest niewątpliwie pochodzenie mięsa oraz jego odpowiednia obróbka.
Najczęściej wybierane kebaby to:
- kebab pieczony wołowy oraz
- kebab pieczony drobiowy, produkowany z kurczaka trybowanego lub uda z kurczaka.
Oba produkty zawdzięczają swój smak niepowtarzalnym mieszankom tureckich naturalnych przypraw.
Zakład Przetwórstwa Mięsnego Besa Food z okolic Siedlec w województwie mazowieckim to producent kebabu wołowego i drobiowego. Produkcja kontrolowana jest już od momentu rozbioru mięsa poprzez odpowiednią obróbkę, aż do momentu mrożenia gotowego produktu. Dzięki temu każda porcja kebabu pieczonego ma wysoką jakość i niepowtarzalny smak.
Zakład prowadzi sprzedaż na terenie całej Polski. Swoje produkty kieruje do lokali gastronomicznych, pizzerii, hurtowni oraz do wszystkich, którzy chcą posmakować prawdziwej Turcji w zaciszu domu. Produkty sprzedawane są w postaci zamrożonej, są gotowe do spożycia po uprzednim podgrzaniu
w piekarniku lub mikrofalówce. Termin przydatności do spożycia wynosi 1 rok. Sposób pakowania zależy od zamówienia. Od 0,5 kg do 5 kg kebab pakowany jest w worki LDPE.