Nadejście chłodniejszej pory roku wymaga od nas wielu zmiany, również w sposobie codziennego odżywiania. Nasza dieta jesienią i zimą powinna być bogatsza w ciepłe posiłki, które nas rozgrzeją i dostarczą więcej energii. Gdy robi się zimno nasz organizm zużywa i tym samym potrzebuje więcej mocy, którą dostarczyć mogą nam wędliny marki Hańderek.
Posiłki przygotowywane w chłodniejszych porach roku powinny różnić się znacząco od tych zjadanych w trakcie lata. Dania, które spożywamy jesienią, szczególnie gdy zrobi się zimno powinny nas „rozgrzewać” oraz dostarczyć więcej energii do działania. Nie możemy jednak zapomnieć o solidnej porcji warzyw. Aby cieszyć się zdrowiem i zachować figurę bardziej kaloryczne posiłki powinniśmy wspierać codzienną aktywnością fizyczną. Brzydka pogoda czy deszcz nie mogą stać się wymówkami – jesienią po energetycznym obiedzie spacerujmy minimum 30 minut dziennie.
Jesienią i zimą częściej niż latem powinniśmy „zjadać” ciepłe posiłki. Ciepłe śniadanie, gorący obiad czy kolacja – to z pewnością dobre rozwiązanie. Solidne śniadanie w postaci gorącej Kiełbasy Podwawelskiej marki Hańderek podgrzanej w wodzie lub Paróweczek z Szynki lub Parówek Śląskich o wysokiej zawartości mięsa sprawią, że nasz organizm będzie funkcjonował bez przeszkód. Poranny posiłek obfitujący w białko z odrobiną kwasów tłuszczowych doda nam sił do starcia z dniem i sprawi, że wyjście z domu w niepogodę nie będzie tak nieprzyjemne. Pamiętajmy aby do posiłków podawać kiszonki – ogórki lub inne warzywa.
Dobry pomysłem są też rozgrzewające dodatki do kiełbas – musztardy, sosy z papryczka chili oraz chrzan. One nie tylko nas rozgrzeją ale również uchronią przed wirusami czyhającymi na nas jesienią. W ciągu aktywnego dnia nawadniajmy się rozgrzewającymi napojami – herbatą i naparami z dodatkiem soków z malin, czarnego bzu, lipy najlepiej ze szczyptą cynamonu, imbiru lub miodu. Wszystkie te zasady pozwolą nam cieszyć się zdrowiem w okresie dużej zachorowalności na grupy i przeziębienia.
Każdy posiłek jesienno-zimowy powinien rozpoczynać się zupą lub kremową zupą z warzyw. Gdy zrobi się zimno najlepiej służą nam i dodają energii dania jednogarnkowe, które jesteśmy w stanie przygotować w krótkim czasie. Kiełbasy Ze Wsi Buczkowice i Wiejska Tradycyjna marki Hańderek możemy podać w formiepieczonej, smażonej na patelni lub duszonej. Będą nam smakować w towarzystwie ziemniaków, cebuli, czosnku lub papryki. Takie sycące danie szybko zregeneruje nasz organizm po trudach dnia.
Do posiłku pamiętajmy o podaniu warzyw ze sporą dawką witaminy C. Sałatka z brokułów lub kalafiora z papryką lub kiszona kapusta na pewno uodpornią nas na infekcje w czasie dużej zachorowalności na grupę i przeziębienia. Gotowana brukselka albo fasolka też na pewno znajdą swoich zwolenników. Przygotowując szybkie dania o wyższej kaloryczności zwróćmy szczególną uwagę aby dobrze je przyprawić pieprzem, ostrą papryczką lub czosnkiem – te wyraziste przyprawy nie tylko podkręcą smak naszych dań, rozgrzeją ale i przyśpieszą nasz metabolizm.
Hańderek Sp. Jawna - Zakład Przetwórstwa Mięsnego
Czytaj także:
Tradycyjne szynki od producenta ze śląskiego
Karnawałowe przekąski z wędlinami Hańderek
Charles Daigneault z MasterChefa promuje markę HAŃDEREK
ZPM Hańderek o marketingu w branży mięsnej
Rozsmakuj się w wieprzowych wędlinach light
Kiełbasa biała parzona oraz Szynka z dymnej chaty - Hańderek
CHLUBA DOMU – markowe wędliny na polskie stoły
Wędliny z Dymnej Chaty- nowości Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Hańderek