Polska zaczyna być ostatnio zaliczana do czołowych producentów królików mięsnych
w Europie. Dziewięćdziesiąt procent mięsa z królika jest wysyłana na eksport. Polacy średnio zjadają około 0,4-0,5 kg mięsa króliczego na osobę, podczas gdy spożycie wśród Włochów wynosi około 6 kg, Francuzów 5,5 kg, podobnie wygląda to wśród Hiszpanów i Węgrów. Coraz większa świadomość Polaków na temat właściwości zdrowotnych tego gatunku mięsa, zwłaszcza niskiej zawartości cholesterolu spowodowała, że mięso cieszy się coraz większym zainteresowaniem, dlatego też coraz częściej obserwujemy świeżego królika na półkach sklepów spożywczych, mięsnych a także w menu wielu restauracji.
Uda z królika
Tuszki, comber, uda, polędwiczki, łopatki czy podroby z królika wykorzystywane są do przygotowywania wykwintnych dań, a sposób ich podania zależy od kulinarnych umiejętności szefa kuchni. Świeże elementy możecie Państwo zakupić na zamówienie w Firmie Amciu - ubojni królików i drobiu. Mięso dostarczane jest do odbiorcy na terenie całego kraju już następnego dnia. Zapakowane próżniowo a następnie w karton jest transportowane w warunkach chłodniczych, dzięki czemu zachowany zostaje cały łańcuch chłodniczy od producenta do Klienta. Rozwiązanie to oszczędność czasu a także pewność najwyższej, jakości produktu. Polecane dla restauratorów, a także hurtowników i właścicieli sklepów z branży mięsno-wędliniarskiej.
Comber z królika
Dokładne informacje dostępne są po kontakcie telefonicznym z firmą F.P.U.H. Amciu z (małopolskie) Rącznej nieopodal Krakowa.
Tuszka z królika
Ubojnia drobiu i królików - F.P.U.H. Amciu