Z powodu niecodziennego smaku i wysokich wartości odżywczych mięso królika cieszy się sporym zainteresowaniem. Lekkostrawne, o niskiej zawartości tłuszczu, coraz częściej pojawia się na polskich stołach. Za mięsem królika przemawia również fakt, że jest najmniej alergizujące spośród mięs, może więc być składnikiem diety niemowląt od 6 miesiąca życia.
Mięso z królika, zaliczane do mięs białych, o małym udziale tłuszczu, cechuje się niską zawartością cholesterolu (od 35–50 mg w 100 g mięsa). Zawiera wysoki % kwasu linolenowego, powodującego obniżenie podatności do tworzenia skrzepów krwi (poziom kwasu zbliżony jest do zawartego w mięsie i wątrobie ryb, żyjących w tzw. wodach zimnych). Białko mięsa króliczego jest w 90% przyswajalne przez organizm człowieka, podczas gdy białko wołowiny – tylko w 62%. Mięso królicze obfituje także w aminokwasy niezbędne, składniki mineralne i witaminy, szczególnie z grupy B (stąd wysoka wartość biologiczna tego mięsa w stosunku do wieprzowiny czy wołowiny).
F. P. U. H. AMCIU efektywnie funkcjonuje w przemyśle mięsnym od 2000 roku. Od początku głównym obszarem działalności firmy jest ubój oraz rozbiór drobiu, a od stycznia 2013 roku – również zajęczaków. Odbiorcami mięsa króliczego są firmy cateringowe i hurtownie, choć produkty dostarczane są również do przetwórni, sklepów detalicznych oraz odbiorców indywidualnych na terenie małopolski.
Wprowadzenie mięsa z królika do oferty zakładu wiąże się ze stale wzrastającym zapotrzebowaniem rynku na ten produkt. Coraz bardziej świadome podejście do kwestii odżywiania sprawia, ze odbiorcy, dokonując wyborów żywieniowych, kierują się walorami odżywczymi oraz zdrowotnymi mięsa, częściej sięgając po królika. Dla klientów firmy niezwykle istotny jest także fakt, że mięso, oferowane przez zakład AMCIU, pochodzi wyłącznie od sprawdzonych, krajowych hodowców.
Firma AMCIU oferuje królika świeżego oraz mrożonego. Asortyment obejmuje takie elementy, jak:
- comber
- uda
- łopatkę
- wątrobę
- głowy z królika
- królika bez kości
Miesięczna produkcja wynosi 10 ton. Mięso pakowane jest luzem lub w opakowaniach vacum – zarówno świeże, jak i mrożone.