Kiełbasa była od czasów najdawniejszych przysmakiem polskim. Częstując gości, od niej rozpoczynano śniadania i obiady. Gdy za czasów saskich kuchnia polska stała się więcej wykwintną, powiadano, że dobry szlachecki kucharz powinien był umieć przyrzą- dzać kiełbasę na 12 sposobów, a pański na 24. Coś z tego umiłowania do kiełbasy pozostało w nas do dziś. Znakiem rozpoznawczym w międzynarodowej kuchni, na równi z suszonymi grzybami, doskonałymi wódkami, dziczy- zną i pierogami jest tzw. „polish sausage” (polska kiełbasa).
Mimo iż popularna, to jednak wciąż niewystarczająco wykorzystana promocyjnie- cały świat powinien się zachwycać właśnie nią.
Kiełbasa mysłowicka krucha- to wyjątkowy i szlachetny produkt nawiązujący do tradycyjnych kiełbas polskich. Charaktery- styczny ciemnobrązowy kolor osłonki uzupełnia głęboki i wyrazisty zapach wędzenia. Produkcja kiełbasy mysłowickiej opiera się głównie na przyprawach naturalnych, a swoją kruchość zawdzięcza tradycyjnym dodatkom. Baton ma konsystencję ścisłą, ale kruchą. Na przekroju mozaika mięsa i tłuszczu przeplata się z przyprawami. Doskonale dobrane i harmonijnie doprawione kawałki mięsa sprawiają, że każdy kęs tej tradycyjnej kiełbasy pozwala na powrót do czasów, kiedy jedzenie miało prawdziwy smak i aromat.
Kiełbasa mysłowicka krucha idealna na kanapki i jako przekąska na każdy stół.
Kiełbasa mysłowicka krucha została nagrodzona certyfikatem Doceń polskie gwarantującym najwyższą polska jakość pod patronatem Ministra Rozwoju Rolnictwa i Wsi.
Więcej informacji o Zakładzie Mięsnym Poliwczak klikając tutaj.
Czytaj również Śląskie wędliny