Według styczniowej prognozy Departamentu Rolnictwa USA (USDA) światowa produkcja wieprzowiny w 2022 r. prawdopodobnie wyniesie 109,9 mln ton i będzie o 0,9% większa niż w 2021 r. - podaje Biuro Analiz i Strategii KOWR. Niewielki spadek produkcji wieprzowiny w USA (o 0,6%) zrekompensowany zostanie jej wzrostem w Chinach (o 1%), Brazylii (o 3%) i Meksyku (o 4%).
Globalna produkcja wołowiny w 2022 r. może być o 1% większa niż w 2021 r. i wynieść 58,2 mln ton, o czym może zadecydować przede wszystkim jej zwiększenie m.in. w Brazylii (o 5%), Chinach (o 1%) i Australii (o 11%).
W 2022 r. produkcja kurcząt brojlerów na świecie może wynieść 100,8 mln ton i być o 0,9% większa niż w roku 2021. Spośród największych światowych producentów wzrost produkcji kurcząt brojlerów przewidywany jest m.in. w USA (o 2%), Brazylii (o 2%) i UE (o 0,5%), a spa- dek w Chinach (o 3%).