Remigiusz Zagraba: Mięso wołowe posiada wiele zalet, jest bogate m.in. w witaminy z grupy B, a dokładnie B 6 i B 12, co jeszcze według Pana zasługuje na wyróżnienie i docenienie?
Jerzy Wierzbicki: Wołowina jest bogata w cynk, żelazo i co warto podkreślić, niezastąpionym źródłem witaminy B12.
R.Z.:W ostatnim czasie dużo się mówi i piszę o dobrostanie zwierząt hodowlanych. Czy może Pan przybliżyć, jak wygląda hodowla bydła w Polsce i dlaczego właśnie po polską wołowinę, powinniśmy jako konsumenci sięgać?
J.W.:W Polsce dominują małe stada, gdzie bydło jest chowane pod czujnym okiem gospodarza. Większość naszych gospodarstw wypełnia ponad standardowe wymagania w zakresie dobrostanu, choć nie mają na to potwierdzenia certyfikatami. Dla polskiego rynku taki certyfikat nie ma większego znaczenia, percepcja dobrostanu zwierząt jest wystarczająca.
W przypadku rynków zagranicznych, szczególnie sieci marketów, certyfikaty pozwalają na uzyskanie wyższej ceny, gdyż konsument chętniej sięga po takie mięso. W Polsce rozwija się dynamicznie system certyfikacji QMP (Quality Meat Program), który polega na kontroli i certyfikacji między innymi aspektów podwyższonego dobrostanu zwierząt.