Rozmowa z Jerzym Wierzbickim Prezesem Zarządu Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego cz. 2 - hodowla bydła w Polsce - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Rozmowa z Jerzym Wierzbickim Prezesem Zarządu Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego cz. 2 - hodowla bydła w Polsce

Remigiusz Zagraba: Mięso wołowe posiada wiele zalet, jest bogate m.in. w witaminy z grupy B, a dokładnie B 6 i B 12, co jeszcze według Pana zasługuje na wyróżnienie i docenienie?

Jerzy Wierzbicki: Wołowina jest bogata w cynk, żelazo i co warto podkreślić, niezastąpionym źródłem witaminy B12.

R.Z.:W ostatnim czasie dużo się mówi i piszę o dobrostanie zwierząt hodowlanych. Czy może Pan przybliżyć, jak wygląda hodowla bydła w Polsce i dlaczego właśnie po polską wołowinę, powinniśmy jako konsumenci sięgać?

J.W.:W Polsce dominują małe stada, gdzie bydło jest chowane pod czujnym okiem gospodarza. Większość naszych gospodarstw wypełnia ponad standardowe wymagania w zakresie dobrostanu, choć nie mają na to potwierdzenia certyfikatami. Dla polskiego rynku taki certyfikat nie ma większego znaczenia, percepcja dobrostanu zwierząt jest wystarczająca.

W przypadku rynków zagranicznych, szczególnie sieci marketów, certyfikaty pozwalają na uzyskanie wyższej ceny, gdyż konsument chętniej sięga po takie mięso. W Polsce rozwija się dynamicznie system certyfikacji QMP (Quality Meat Program), który polega na kontroli i certyfikacji między innymi aspektów podwyższonego dobrostanu zwierząt.


Autor: Remigiusz Zagraba

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.