Pierwszym skojarzeniem, kiedy mówimy o steku wołowym jest mięso z polędwicy. Bardziej doświadczeni kucharze czy producenci mięsa wiedzą jednak, że nie tylko ten element nadaje się na smaczne, kruche i soczyste steki. Można wykorzystać również mięso z rostbefu, łopatki, żebra
i antrykotu. Temu ostatniemu przyjrzymy się bliżej.
Aby steki były miękkie, kruche i soczyste, powinny być przygotowywane z najwyższej jakości wołowiny sezonowanej. Taki też jest stek z antrykotu z kością żebrową. Charakteryzuje się tzw. marmurkiem, czyli dużym otłuszczeniem. Wpływa to korzystnie na jego smak po usmażeniu. Stek jest miękki, kruchy i soczysty, dlatego tak chętnie wykorzystywany jest przez restauratorów i odbiorców indywidualnych.
Firma "KONKRET" wprowadziła do swojej oferty nowość – stek z antrykotu z kością żebrową TOMAHAWK. Swoją specyficzną nazwę zawdzięcza sposobowi cięcia, ponieważ kształtem przypomina toporek. Mięso pozyskiwane jest od młodego bydła, które wiekiem nie przekracza 24 miesięcy. Każdy stek jest cięty osobno i pakowany Vacuum w formie mrożonej lub Skin Pack na świeżo. Produkt sprzedawany jest zarówno w kraju jak i za granicę. Bardzo dobrze przyjął się
w sektorze HoReCa, czyli w hotelarstwie, w restauracjach i firmach cateringowych.
Firma "KONKRET" z Szadek z woj. łódzkiego to największy krajowy producent steków
z długodojrzewającej polskiej wołowiny. Pierwszą wiedzę o produkcji steków właściciel firmy Zbigniew Stempień zdobył w Stanach Zjednoczonych. Produkcja rozpoczęła się od roku 1998. Firma posiada w swojej ofercie wiele rodzajów najlepszych jakościowo steków: m.in. RIB EYE STEAK (stek z antrykotu bez kości) oraz T-BONE STEAK (stek z rostbefu z kością i z polędwicą).