Soczysta, delikatna wołowina to produkt niezwykle ceniony przez wielbicieli kruchych, aromatycznych steków oraz przez restauratorów. Jednak mięso przeznaczone na ten rodzaj posiłku powinno spełniać określone wymogi – wiadomo bowiem, że do sporządzenia smacznego steka niezbędna jest najwyższej jakości wołowina. Najlepsze jest oczywiście mięso sezonowane, o odpowiedniej strukturze, posiadające marmurek tłuszczowy. Przy wyborze odpowiedniego produktu warto więc kierować się pochodzeniem mięsa oraz metodami jego produkcji.
Firma KONKRET, największy krajowy producent steków z polskiej wołowiny, posiada w swojej ofercie wiele rodzajów najlepszych jakościowo steków: m.in. RIB EYE STEAK (stek z antrykotu bez kości) oraz T-BONE STEAK (stek z rostbefu z kością i z polędwicą). Są to jedyne w swoim rodzaju, najwyższej jakości produkty, przeznaczone dla tych odbiorców, którzy cenią kruchość, soczystość i delikatność mięsa dojrzewającego. Steki KONKRET doceniane są między innymi przez właścicieli restauracji oraz punktów gastronomicznych z terenu całej Polski.
Stek z antrykotu bez kości wykrawany jest ze środkowej, górnej części tuszy wołowej. Charakteryzuje się znacznym odtłuszczeniem, a jego znakiem rozpoznawczym jest „oko marmurku”, występujące w środkowej części steka. To niezwykle soczyste mięso podczas smażenia nie oddaje zawartości minerałów.
Stek z rostbefu z kością z polędwicą to produkt jedyny w swoim rodzaju ze względu na fakt, że posiada dwa rodzaje mięsa – rostbef i polędwicę. Stek przedzielony jest kością w kształcie litery T (stąd nazwa). Rostbef oraz polędwica, składające się na ten wyśmienity produkt, to dwa najbardziej delikatne i kruche rodzaje mięsa wołowego – dlatego stek ten cieszy się największą popularnością na świecie.
Proces sezonowania mięsa, przeznaczonego na steki, polega na wybiórczym doborze określonych elementów steka z wołowiny polskiej Premium. Kryteria wyboru są następujące:
- wiek bydlęcia (nie starsze niż 24 miesiące)
- budowa masy elementu (każdy element ma mieć odpowiednie umięśnienie)
- odpowiednie natłuszczenie (mięso powinno mieć odpowiednią strukturę tłuszczu marmurkowego)
Po spełnieniu wymienionych kryteriów rozpoczyna się proces sezonowania - wołowina trzymana jest w mikroklimacie przez okres od 2 do 3 tygodni. Następnie dokonuje się obróbki elementów i krojenia. Każdy stek pakowany jest według wagi, wybranej przez zamawiającego, przy zachowaniu odpowiednich wytycznych (gramatury: 300, 400, 500 gram).
Dzięki temu steki Firmy KONKRET cechuje jedyny w swoim rodzaju, niespotykany smak, doskonała struktura, kruchość, którą docenią nawet najbardziej wybredni restauratorzy.
Firma KONKRET jako pierwsza w Polsce rozpoczęła produkcję steków z wołowiny sezonowanej, dostarczając klientom najlepsze jakościowo steki od 1999 roku. Bogate doświadczenie firmy KONKRET oraz wiedza na temat hodowli, uboju bydła, sezonowania, krojenia, sprzedaży i degustacji zapewniają najwyższą jakość oferowanych produktów. Przedsiębiorstwo prowadzi pokazy kulinarne dla klientów, umożliwiające pełne zaprezentowanie walorów wołowiny dojrzewającej. Firma uczestniczy także w ogólnopolskim Stowarzyszeniu Szefów Kuchni i Cukierni. Dyrektor firmy- Zbigniew Stempień, dzięki szkoleniu, przebytemu w 1998 roku w Stanach Zjednoczonych, oraz pięcioletniemu uczestnictwu w zjazdach szefów kuchni, nabył wiedzę i doświadczenie, dotyczące obróbki mięsa grillowanego, smażonego oraz pieczonego. Dzięki temu pokazy firmy są profesjonalnymi widowiskami kulinarnymi, a biorący w nich udział klienci mogą uzyskać fachową poradę. Po pokazach kulinarnych uczestniczący w nich klienci przystępują do współpracy z firmą KONKRET.
Wołowina sezonowana Firmy KONKRET sprzedawana jest do restauracji, hoteli, indywidualnych odbiorców, do sieci Auchan i hurtowni. Produkt przeznaczony jest również na rynki zagraniczne – Szwecja, Słowacja, Niemcy.