Cielęcina to mięso czerwone, a najlepsza jakość pochodzi od zwierząt 4 - 8 tygodniowych, karmionych mlekiem.
Jedną z najsmaczniejszych części jest udziec cielęcy, który ma wiele zastosowań w kuchni m.in. może być: smażony, gotowany, pieczony. Odpowiednia obróbka umożliwia, przyrządzenie takich potraw jak: roladki, kotlety, potrawki, sznycle czy steki. Warto podkreślić, że udziec cielęcy jest mało kaloryczny (109 kcal), zawartość białka to 19,9 g, a tłuszczu 3,1 g na 100g. Dodatkowo występuje w nim także: wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez.
Znaczenie ma także pochodzenie mięsa, warto więc kupować tylko u sprawdzonych dostawców.
Firma Tadex, która specjalizuje się w uboju i rozbiorze mięsa cielęcego i wołowego 1993 roku, zgodnie z obowiązującymi przepisami i wymaganiami weterynaryjnymi w Polsce i UE, zapewnia najwyższą jakość i bezpieczeństwo. Mięso może być pakowane vacuum lub map.