Wędliny w diecie dziecka...
zapewniają jego prawidłowy rozwój, dostarczając niezwykle cennych składników odżywczych, takich jak dobrze przyswajalne białko, witaminy (głównie A, E, B) oraz minerały (m.in. żelazo potrzebne do prawidłowego rozwoju oraz cynk wspomagający odporność. Mięso można wprowadzać do dziecięcego jadłospisu już od 6 miesiąca życia. Nie należy jednak podawać najmłodszym dzieciom surowych wędlin. Dobór wędlin do dziecięcego jadłospisu powinien być dobrze przemyślany.
Powinny być świeże!
Przewaga świeżych wędlin nad paczkowanymi oraz konserwami nie podlega dyskusji. Wędliny przeznaczone dla dzieci powinny zawierać jak najmniej substancji konserwujących, ze względu na delikatny i wrażliwy układ pokarmowy dziecka.
Powinny być chude i delikatne!
Przy czym nie ma aż tak istotnego znaczenia, jaki wybierzemy gatunek mięsa, ponieważ bez względu na to, czy będzie to wieprzowina, drób, cielęcina, jagnięcina – zawsze znajdzie się w niej kawałek chudej polędwicy lub drobiowej piersi. A przy tym warto też pamiętać o różnorodności.
Najlepiej jednorodne!
Z tej prostej przyczyny, że są to na ogół wędliny najlepsze gatunkowo. Prawie każdy szanujący się producent wędlin wybiera najlepsze partie mięsa na wyroby jednorodne (polędwica, szynka, schab etc.), będące często sztandarowymi produktami danej firmy.
I smaczne!
Bez tego ani rusz! Nie ma sensu wmuszać dziecku na siłę tego, co mu nie smakuje, bo zrazi się do takiej wędliny na pół życia. Dlatego należy wybierać produkty smaczne, odpowiednio przyprawione, najlepiej wytwarzane tradycyjnymi metodami. A w tym, jak wiadomo, przodują wytwórcy lokalni i regionalni.
Źródła:
http://babyonline.pl/mieso-dla-dziecka-co-moze-jesc-dziecko,dieta-starszego-dziecka-
artykul,5541,r1p1.html
https://canpolbabies.com/pl/porady/porada/mothers/9/3221-wedlina-w-diecie-dziecka
http://www.edziecko.pl/jedzenie/1,79379,7550557,Mieso_w_diecie_dziecka.html