W pierwszym półroczu 2022 r. przychody uzyskane ze sprzedaży zagranicznej mięsa, przetworów mięsnych i żywca były o 37% wyższe niż rok wcześniej i wyniosły 4,5 mld EUR (20,7 mld zł), stanowiąc 21% wartości całego polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych - podaje Biuro Analiz i Startegii KOWR.
Największy udział w wartości eksportu żywca, mięsa i przetworów miały produkty drobiowe, które sprzedano za 2,3 mld EUR (10,8 mld zł). Przychody z eksportu asortymentu wołowego i cielęcego wyniosły 1,1 mld EUR (5,2 mld zł), a wieprzowego – 827 mln EUR (3,1 mld zł). Pozostałe 184 mln EUR pochodziło ze sprzedaży innych gatunków mięs, przetworów i żywca.
W okresie styczeń–czerwiec 2022 r. z Polski wyeksportowano 961 tys. ton produktów drobiowych (w ekwiwalencie tuszek), o 9% więcej niż przed rokiem. Jednocześnie do kraju przywieziono 103 tys. ton drobiu, o 26% więcej niż w analogicznym okresie 2021 r.
Żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych wyeksportowano 231 tys. ton (w ekwiwalencie tusz), o 4% mniej niż przed rokiem. Wolumen importu asortymentu woło- wego i cielęcego wzrósł o 33%, do 32 tys. ton.
Eksport żywca, mięsa oraz przetworów i tłuszczów wieprzowych był o 11% mniejszy niż przed rokiem i wyniósł 313 tys. ton (w ekwiwa- lencie tusz). W tym czasie do Polski sprowa- dzono 508 tys. ton asortymentu wieprzowego, o 14,5% więcej niż w analogicznym okresie 2021 r.